Немојте брзо да једете, већ што спорије јер ћете тако више уживати у храни. Да бисте осетили њене различите укусе, конзумирање оброка би требало да траје пола часа, па и цео сат. Према храни треба да се понашате као према природи, односно да запазите све боје, укусе и ароме, истичу нутриционисти.

На овај начин избегавајте и моменат преједања, јер је 20 минута потребно да сигнал ситости стигне до мозга. Пребрзо уношење хране може да доведе и до проблема у органима за варење, болова у желуцу, главобоље.

Да бисте успорено јели, са оброком треба почети пре него што постанете много гладни. Три главна и два међуоброка треба да распоредите како вама одговара, па се тако неће јављати неподношљива глад. Између залогаја обавезно спустите есцајг и полако сажваћите храну. Тек када залогај прогутате поново узмите прибор за јело. На тај начин успоравате обедовање, а смањујете и накупљени стрес. И на крају, док једете треба да се усредсредите само на храну.