Необичне кнедле

Потребно је: 600 мл воде, 60 г маргарина, мало соли, 300 г брашна, 2 јајета, шљива (у зависности од броја кнедли), 2 кашике уља, 4 кашике презли

Ставите воду, маргарин и мало соли да прокува. У кипућу воду добро умешајте брашно, а потом и јаја. Добијено тесто истресите на побрашњену плочу, раширите га и оставите да се прохлади, па га још мало умесите да постане глатко. Направите овалну тању векну, сеците на једнаке делове, а онда руком развуците комаде да на њих стану шљиве и обликујте кнедлу. у лонац сипајте воду, мало је посолите, па кад прокључа стављајте кнедле. Када се дигну вадите их на тацну. У тигањ ставите уље и презле да се мало пропрже и добију жућкасто смеђу боју, па у то уваљајте кнедле. Готове служите са циметом и киселом павлаком.

* * * * * * * * * * * * *


Растресита пита

Потребно је за тесто: 300 г оштрог брашна, 150 г путера, 100 г шећера, 2 јајета, мало соли, 1/2 кесице прашка за пециво, мало рендане лимунове корице, 2 кашике киселе павлаке

За фил од шљива: 700-800 г шљива, 8 кашика пекмеза или џема од шљива, 4 кашике шећера, 2 кашике млевених ораха и презли, кашичица цимета, кашичица каранфилића у праху, чеп рума


Од свих састојака направите тесто. Хладан путер ставите у рупицу од брашна па га утрљавањем сједините. Постепено додајте и друге састојке и миксером, а затим рукама, правите тесто. У почетку ће бити мрвичасто, али ће се мешењем претворити у глатку смесу, коју ћете обликовати у лопту. Увијте је у провидну фолију и ставите на пола сата у фрижидер. Након тога лопту преполовите, део развуците на побрашњеној дасци према облику плеха. Уз помоћ оклагије пребаците у подмазан и брашном посут плех, па развуците тесто и по зидовима. Плех ставите у фрижидер док припремате фил. У широј посуди пропржите шећер, па када мало пожути додајте опране, оцеђене, преполовљене и од коштица очишћене шљиве. Један део шљива поделите на четвртине. Шљиве динстајте док омекшају водећи рачуна да се не распадну. При крају додајте орахе и мрвице, цимет, рум, каранфилић и промешајте. Ставите фил на тесто у плеху, па одозго други део теста измрвљен или исечен на траке. Ако стављате траке, треба да подсећају на мрежу. Пеците у рерни 20-30 минута на 180 степени. Готову је, ако желите, поспите шећером у праху, оставите да се охлади, а потом сеците на коцке или троуглове.


* * * * * * * * * * * * *


Мрвичасти сочни колач

Потребно је за мрвичасто тесто: 200 г брашна, 100 г зобених пахуљица, 100 г шећера, кашичица цимета, корица од лимуна или поморанџе, прстохват соли, 100 г путера

За смесу од шљива: 1 кг зрелих шљива, 5 кашика шећера, 2 кашике густина, кашичица кардамома


Очистите шљиве од коштица, преполовите их и послажите у дубљу посуду у којој ће се пећи. Помешајте шећер са густином па поспите преко шљива, а потом поспите и кардамомом у праху. Брашно, шећер, цимет, зобене пахуљице и корицу од лимуна или поморанџе ставите у одговарајућу посуду, додајте путер, па све лагано руком измешајте док не добијете мрвичасту смесу. Распоредите преко шљива да све прекријете и ставите да се пече на 200 степени око 30-35 минута, док корица добије лепу румену боју. Приликом служења можете додати сладолед, а затим уживајте у опојним мирисима сочног колача.

* * * * * * * * * * * * *


Хармонија помешаних укуса

Потребно је за тесто: 350 г брашна, 200 г свежег сира, 8 кашика млека, 6 кашика уља, 2 јајета, 100 г шећера и прстохват соли, лимунова корица, прашак за пециво

Смеса за шљиве: 100 г путера, 100 г брашна, 100 г шећера, 1 кг полутврдих шљива, цимет у праху


Умутите миксером јаја и шећер, додајте сир и све остале састојке, а тек на крају, благо мешајући, брашно са прашком за пециво. Тесто треба да буде полутврдо, тако да га можете кашиком стављати у намашћен плех. Шљиве сеците по дужини, извадите коштице, и ређајте убадањем по тесту, водећи рачуна да буду усправне. Лагано их поспите циметом и склоните плех на страну. Миксером мешајте брашно, путер и шећер док не добијете мрвичасту смесу. Поспите по шљивама и пеците - првих 20 минута на 200 степени, а затим 35 минута на 180.


* * * * * * * * * * * * *

Галете за уживање

Потребно је за тесто: 310 г брашна, кашичица соли, 225 г хладног путера, 125 мл хладне воде из фрижидера

За другу смесу: кашика брашна, 50 г млевених лешника, 2 кашике смеђег шећера, кашика густина, мало соли, 5 великих округлих шљива, 3 кашике шећера, јаје, 3 кашике џема од рибизле или сличног воћа



Помешајте брашно, со и хладан маслац исечен на танке тракее. Састојке мешајте руком док се путер фино не уситни, а потом постепено сипајте воду и месите да добијете компактно тесто које се не лепи. Тесто умотајте у пластичну фолију и ставите у фрижидер да одстоји најмање сат. За то време помешајте брашно, лешнике, смеђи шећер, густин и со. Оперите и осушите шљиве, па их сеците по ширини на тање колутове. Извадите тесто из фрижидера, разваљајте на дасци према облику плеха, ставите у плех облажући и зидове, па по средини распоредите смесу са лешницима. Затим ређајте колутове шљива у редовима или кружно, поспите шећером, па пресавијте тесто са зидова плеха, благо га притискајући на шљиве. Премажите са јајетом размућеним у мало млека и пеците на 200 степени око 35 минута, или док ивице не добију златасту боју. Кад се галета охлади, загрејте џем од рибизле да буде течан и премажите преко шљива.