Цацики салата

Потребно је: 500 г киселе павлаке, 2 свежа краставца, 4 чена белог лука, 3 кашике маслиновог уља, со, ситно сецкана мирођија, сирће или сок од лимуна по укусу

Краставце оперите, ољуштите, изрендајте или ситно насецкајте, посолите и ставите у цедиљку да се одстрани вишак воде. Помешајте павлаку са краставцима и ситно наренданим белим луком, додајте маслиново уље, још мало соли, мирођију, сирће или лимунов сок, па све промешајте. Цацики одлично иде уз сваку врсту меса, посебно уз гирос.

* * * * * * * * * * *


Јагњећи клефтико

Потребно је: 1 кг свежег јагњећег бута, 1 већа главица црвеног лука, 3-4 чена белог лука, 1 кашика маслиновог уља, мало рузмарина и жалфије, со и бибер по укусу, лимун исечен на кришке или колутове, 4-5 црвених кромпира, 1/2 чаше воде или сувог белог вина

Дан раније припремите јагњетину тако што ћете ножем направити мање рупице у месу, убаците сецкани бели лук, добро га зачините и премажите маслиновим уљем. Покријте фолијом и ставите у фрижидер. Сутрадан загрејте рерну на 250 степени. Керамичку или другу дубљу посуду обложите већим папиром за печење, подмажите уљем, ставите јагњетину, попрскајте је мало уљем, прелијте вином или водом, преклопите папиром и пеците најмање два сата. Након тога отворите папир, поређајте око меса зачињен кромпир исечен ка кришке, лимун и црвени лук на колутове, ако је потребно долијте још воде. Затворите папир и пеците отприлике сат времена. У клефтико можете додати друго поврће по жељи и фета сир.


* * * * * * * * * * *

Мусака са плавим патлиџаном


Потребно је: 4 плава патлиџана средње величине, маслиново уље

Фил од меса: 500 г јунећег млевеног меса, 1 црни лук, 2 чена белог лука, 250 мл пасираног парадајза, кашичица шећера, коцкица говеђе супе растворена у пола чаше воде, со, млевени бибер, маслиново уље

Бешамел сос: 600 мл млека, 70 г маслаца, 70 г брашна, 2 жуманца, 100 г ренданог пармезана, со, млевени бибер


Добро оперите патлиџан, исеците га на танке листове или колутове, посолите и оставите да се оцеди. Затим га кратко пропржите на уљу са обе стране и припремите фил од меса. У шерпу ставите маслиново уље, додајте сецкани црни и бели лук, пасирани парадајз, а потом и месо и све промешајте. Налијте воду са раствореном коцкицом говеђе супе, ставите бибер, со, шећер и ловоров лист. Кад прокључа смањите температуру и кувајте док течност не испари.

За бешамел сос отопите маслац на лаганој температури, додајте полако брашно и мешајте. Налијте топло млеко и наставите да мешате да се не би створиле грудвице. Склоните са шпорета, додајте бибер, со, жуманца и мешајте док се све добро не сједини. У то ставите и рендани пармезан, па ређајте мусаку. У плех ставите прво ред патлиџана, ред меса, бешамел сос, па опет патлиџан, месо и на крају све залијте бешамелом. Мусаку пеците у загрејаној рерни на 200 степени док корица не буде златне боје. Да би се мусака лепо исекла потребно је да се пре послужења мало прохлади.

* * * * * * * * * * *

Сарме у виновој лози

Потребно је: свежи листови винове лозе, 250 г пиринча, 2 главице црног лука, сок од лимуна, 30 г маслаца, 2 дл воде, шећер, уље, 1/2 кашичице соде бикарбоне, биљни зачин, млевена црвена паприка, со


Пропржите на уљу ситно сецкани црни лук, кад порумени додајте пиринач, 2 дл воде, биљни зачин, шећер, со и паприку. Добро промешајте, поклопите и кувајте на умереној температури око 10 минута. Склоните са рингле и оставите да се охлади. Сипајте воду у посуду, додајте со и соду бикарбону и ставите на шпорет да проври. Листове винове лозе спуштајте на кратко у врелу воду а затим их одмах процедите и ставите у хладну воду. На сваки лист ставите мало фила и пажљиво завијте сармице. Дно шерпе обложите виновом лозом, поређајте сармице, прелијте соком од лимуна, растопљеним маслацем и врућом водом. Кувајте поклопљено на тихој темепратури око 40 минута. Пред крај, скините поклопац са шерпе како би испарила течност.

* * * * * * * * * * *

Пита са спанаћем и фетом

Потребно је: 500 г танких кора за питу, 500 г очишћеног спанаћа, 125 г путера, 300 г фета сира, 3 јајета, со, бели лук, босиљак, рузмарин


На путеру( 25 г) издинстајте ситно насецкан спанаћ зачињен по укусу. Када се мало прохлади, додајте јаја и сир и добро промешајте. Растопите остатак путера, подмажите плех и ређајте питу. Сваки ред премажите растопљеним путером, на сваку трећу кору ставите фил док не утрошите сав материјал. Исеците питу, прелијте са мало бутера а ако вам је остало још фила ставите и преко. Пеците питу на 200 степени док не порумени. Ако волите да буде хрскава, немојте је прекрити влажном крпом после печења.

* * * * * * * * * * *

Сочна пилетина из рерне

Потребно је: неколико пилећих батака( може карабатак, крилца...), 1 већа шаргарепа, 1 главица црног лука, 1 шољица пиринча, мало маслинки, со, бибер, першун, 1 кашика уља


Исецкани црни лук и нарендану шаргарепу пропржите на уљу у дубљој посуди. Додајте пиринач, добро промешајте и поређаје зачињено месо. Сипајте млаку воду тек толико да огрезне пиринач. Затим ставите у рерну и пеците 30-40 минута на 220 степени. Проверавајте да ли има довољно течности и пред крај ставите маслинке. Јело је готово када месо порумени а вода испари из посуде.

* * * * * * * * * * *

Пржени лосос

Потребно је: 2 парчета лососа, свежа паприка, црвени лук, бели лук( може и у праху), чери парадајз, зелена салата, фета сир, мало уља, со, биљни зачин, оригано


Добро зачините лосос( со, биљни зачин, бели лук) и испржите га на уљу док не порумени с обе стране. Затим насецкајте поврће, поређајте га у тањир, ставите преко лосос, фета сир на коцкице, прелијте маслиновим уљем и поспите са мало оригана.