Пилећа салата са орасима

Потребно је: 300 г пилећег белог меса, 200 г сувих шљива, 100 г ораха, мало белог лука, 150 г кукуруза шећерца, сок од лимуна, соли по укусу

Скувајте пилетину у посољеној води, а када се охлади, исецкајте је на коцкице. Суве шљиве потопите у топлу воду на пола сата, како би омекшале. Затим их добро процедите, осушите и исецкајте. Помешајте месо, шљиве, кукуруз, насецкани бели лук и орахе. Додајте мало соли и сок од лимуна. Уколико желите, ставите и мало мајонеза, а пре сервирања салату украсите исецканим першуном или мирођијом.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Сланина са укусом рума

Потребно је: 200 г сувих шљива, 100 г сланине, рум по потреби

Опране шљиве ставите у плитку чинију, налијте преко рум и оставите да одстоји један до два сата. Затим преко сваког листића сланине ставите шљиву, уролајте и причврстите чачкалицама. Испеците умотане шљиве на роштиљу, у тигању на мало уља, или у рерни, док сланина не порумени са свих стана.


* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Шаран у белом вину

Потребно је: шаран, 100-150 г сувих шљива, 1-2 јабуке, неколико кромпира, шаргарепа по жељи, паприке по жељи, везица першуна, 3 чена белог лука, 1 дл уља, со, биљни зачин

Оперите рибу, добро је обришите папирним убрусом, а затим посолите и премажите биљним зачином споља и изнутра. Засеците шарана на неколико места и ту ставите млевени или исецакни першун и бели лук, а остатак у унутрашњост шарана. Ставите рибу на папир за печење, премажите уљем и пеците на 200 степени око 20 минута. За то време очистите и исецкајте кромпир, паприку, шаргарепу (посолите) и јабуке. Поређајте све састојке око шарана и пеците све заједно око 20 минута. Додајте затим опране суве шљиве и плех вратите у рерну. Када се шаран испече, прелијте преко 3 дл белог вина.


* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Роловани свињски филе

Потребно је: 700 г свињског филеа (могу и телеће шницле), 200 г сувих шљива, 6 ченова белог лука, 150 мл белог вина, со, биљни зачин, бибер, уље

Месо исеците на шницле, излупајте их тучком, посолите и премажите бибером и биљним зачином. Исецкајте суве шљиве, поређајте их преко меса на један крај, сваку шницлу увијте у ролат, причврстите чачкалицама и пржите на уљу док не порумене. Ставите ролнице у плех, прелијте их масноћом у којој су се пржиле, додајте исецкан бели лук, налијте белим вином, покријте фолијом и пеците у рерни 40 минута на 200 степени. Затим скините фолију и вратите месо да се пече док не порумени. За то време направите сос од шљива: растопите маргарин у тигању, додајте џем од шљива, павлаку за кување и со. Кувајте док сос не буде средње густине, а затим га послужите уз месо. Печено месо исеците као ролат.