С маком и орасима

Потребно је: 30 г млевеног мака, 120 г пшеничног брашна, 2 јајета, кесица ванилин шећера, мало шећера, прстохват соли, 250 мл млека, 30 г маслаца. За фил: 100 г ораха, 20 г мака, шоља сока од јабуке

Просејано брашно помешајте с маком, јајима, млеком, шећером и сољу. Додајте на крају растопљени маслац, па умутите смесу. Тесто прекријте фолијом и оставите да одстоји пола сата. Пеците палачинке у загрејаном тигању. Половину ораха исецкајте ситно, а другу половину самељите, помешајте све с маком и натопите соком од јабуке, па том смесом филујте палачинке.

* * * * * * * * * * * * * * *

На амерички начин

Потребно је: 2 јајета, 2 дл млека, 3 дл киселе воде, 250 г брашна, 2 кашичице прашка за пециво, 3 кашичице шећера, прстохват соли

Умутите посебно беланца, а у другој посуди жуманца са осталим састојцима, па све помешајте и сипајте у флашицу од воде. Чеп избушите ножем. Загрејте уље у тигању и сипајте смесу из флашице, тако да се направи облик круга. Када се појаве балончићи, једна страна је печена, па окрените палачинку на другу. Сервирајте их уз воће, пудинг или чоколадни прелив.