Чизкејк у јабуци

Потребно је: 4 јабуке, 3 кашике крем-сира, 2 кашике меда, неколико капи есенција рума и ваниле, кора од лимуна, 1 јаје, 4 кашике павлаке за кување, кекс за посипање, 1 кашика млевених бадема, 3 кашике меда, 50 г сувог грожђа, 4 штапића цимета

Оперите јабуке, извадите им унутрашњост и поређајте их у плех. У посебној посуди помешајте крем-сир, мед, нарендану лимунову кору, суво грожђе, есенције ваниле и рума. Додајте павлаку, млевене бадеме и јаје и мутите све док смеса не постане глатка, па њоме напуните јабуке и пеците их у рерни загрејаној на 180 степени, двадесетак минута. Готове јабуке поспите млевеним кексом и медом и послужите уз штапић цимета.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Корнфлекс гнезда

Потребно је: 180 г шећера, 180 г меда, 180 г маргарина, 180 г чоколаде за кување, 180 г корнфлекса, 100 г шарених чоколадних бомбона

У шерпу сипајте шећер, мед и маргарин и ставите на ватру умерене јачине, па мешајте док се сви састојци не сједине. Додајте чоколаду за кување, а када се отопи, склонити суд са ватре. У смесу додајте корнфлекс и добро измешајте, да би се сви састојци сјединили. Кашиком вадите "гнезда", ређајте их на пек-папир, свако поспите шареним чоколадним бомбонама, па оставите да се охладе и стегну.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Руска торта

Потребно је за коре: 3 јајета, 250 г шећера, 180 г путера, 4 пуне кашике меда, 600 г брашна (за мешење) + 100 г (за развлачење кора), 1 кашичица соде бикарбоне. За фил: 1.400 г киселе павлаке (велики проценат масноће), 500 г шећера

Умутите јаја са шећером па их кувајте на пари, 10 минута, а за то време отопите на лаганој ватри путер и мед. Сједините обе смесе, склоните са ватре, додајте соду бикарбону и промешајте. Сипајте пола количине брашна и добро измешајте, па постепено додајте остатак брашна и мешајте. Пред крај убаците остатак брашна и умесите руком тесто, па га ставите у кесу и оставите тако да се потпуно охлади. Поделите га на четири дела, па један, уз помоћ више брашна, развијте на папиру за печење и пренесите на обрнути плех. Ако је дебљи плех, кору пеците 10 минута у рерни загрејаној на 180 степени, а ако је тањи, само осам. Чим извадите корицу из рерне, ножем одсеците крајеве, па је пренесите на крпу. Крајеве ћете искористити на крају тако што ћете их самлети и тиме посути колач. Док се прва кора пече помешајте киселу павлаку са шећером, ставите у фрижидер и, током печења коре, повремено промешајте. На исти начин испеците преостале три корице, охладите их, па стављајте једну по једну на тацну и филујте четвртином фила. На врх ставите фил, па све поспите измрвљеним окрајцима од кора и оставите да одстоји у фрижидеру преко ноћи.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Јапански куглоф

Потребно је: 7 јаја, 250 г шећера, 60 мл млека, 80 г меда, 200 г брашна, прах шећер

Јаја извадите сат раније и оставите их на собној температури. У загрејаном млеку растворите мед. Миксером умутите јаја, једно по једно, па им, уз кратке паузе, додајте шећер, и мешајте све док не добијете мекан крем. Додајте половину количине млека са медом и пола брашна, па добро промешајте, па успите преостали део млека и меда, и поново измешајте. Добијену смесу сипајте у калуп за торту, пречника 22 цм, обложен папиром за печење, и ставите у рерну загрејану на 175 степени. Пеците тако 10 минута, а након тога смањите температуру на 160 степени и допеците још 30 минута. Искључите рерну и оставите плех још 10 минута унутра. Извадите куглоф, па га после пет минута преместите из калупа на тацну за служење и поспите шећером у праху.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Воћни колач

Потребно је: 150 г млевеног кекса, 250 г путера, 400 г слатке павлаке, 4 кашике киселе павлаке, 4 кашике меда, воће по избору, листићи нане, воћни сируп, по жељи

Кекс помешајте са растопљеним путером, па смесу распоредите по дну калупа за торту и оставите у фрижидеру 10-15 минута, да се стегне. У блендер или сецка ставите обе врсте павлаке и мед, па пасирајте све док не добијете хомогену смесу. Затим је распоредите преко коре од кекса и поново вратите у фрижидер, овога пута на пола сата. Воће кашиком нанесите преко колача, прелијте сирупом и украсите листићима нане.