Поховане са укусом пармезана

Потребно је: 6 паприка, 200 г гауда сира или неког другог топљивог, 2 јајета, 50-100 г брашна, 100 г презли, 30 г ренданог пармезана, бибер, со, сува медитеранска мешавина поврћа у кесици, уље за пржење


Оперите и кратко испеците паприке да омекшају, па их оставите у посуду затворене да се потпаре и лакше ољуште. Ољуштите их, очистите од семенки и ставите у цедиљку да се добро оцеде. Уље сипајте у већи тигањ и оставите да се полако загрева. Гауду исеците на 6 комада, ставите у сваку паприку, а потом паприке, једну по једну, прво уваљајте у брашно, па у умућено јаје са ренданим пармезаном и мало соли, и на крају у презле. Овако припремљене паприке прво слажите на тањир, а тек потом пржите на уљу, да фино порумене са обе стране. Испоховане вадите и стављајте на тањир са неколико папирнатих убруса да се оцеди вишак масноће. Служите их топле, мада су укусне и када се охладе.


Пуњене раскошног изгледа

Потребно је: 1,5 кг паприка, 1 кг млевеног меса, 3 главице црног лика, 3 парадајза, 2 везице першуна, кашика универзалног зачина, 1,5 шољица пиринча, со, млевени црни бибер, кашичица алеве паприке, 100 г путера, 100 мл уља


Млевено месо пропржите са путером, додајте ситно исецкан црни лук, алеву паприку и универзални зачин, па посолите и побиберите по укусу. Када испари вишак течности додајте опран пиринач и ситно исецкан першун. Помешајте тако да се смеса изједначи, па склоните са ватре. У међувремену очистите паприке од семенки и направите отворе за пуњење. Спољашњи део парадајза сеците у виду поклопчића за затварање пуњених паприка, а "месо" парадајза ситно исецкајте и додајте смеси за надев. Напуните паприке и поклопите их капицама од парадајза, поређајте у посуду, сипајте чашу воде и уље, поклопите и ставите да се кува. Током кувања сипајте још мало воде ако је потребно, а пред крај можете да их откривене ставите у рерну на 170 степени да мало порумене. Готове пуњене паприке служите топле уз шопску салату, кисело млеко, јогурт.


Сатараш "на око"

Потребно је: 1,5 кг паприка, 2,5 кг парадајза, 2 главице црног лука, по 2 кашике универзалног зачина и соли, кашичица бибера, 2-3 чена белог лука, 2-3 кашике уља, 3-4 ловорова листа, по жељи љута папричица, јаје до 2 по особи, доста свежег хлеба


Испеците и очистите паприку, па је исеците на ситније комаде. Парадајз кратко попарите, ољуштите и исеците на крупније коцке. На уљу пропржите црни лук и ловор, па додајте пасирани бели лук и паприку. Мало све пропржите па додајте сецкани парадајз и сецкану љуту папричицу. Нека крчка на средњој температури. Масу уз мешање укувајте док највећи део течности не испари, а онда зачините универзалним зачином, посолите и побиберите. Преко ставите јаја "на око" по жељи и оставите да се сатараш још мало упржи а јаја добију изглед какав треба. Јаја можете и умутити, прелити преко сатараша и све промешати да се сједини у компактну масу. Како год да урадите нећете погрешити јер ћете добити укусно летње јело, које, истина, тражи доста свежег, а по могућству врућег хлеба.


Запечене у рерни

Потребно је: 500 г свежег крављег сира, 100 г горгонзоле, 4 паприке, јаје, кашика универзалног зачина, 2 кашике уља, со


Целе паприке прокувајте око 5 минута у благо посољеној води, па их одмах охладите хладном водом. Пресеците их по дужини, па очистите од семенки и жилица. Миксером добро сједините крављи сир са јајетом, горгонзолом исецканом на ситне коцкице и универзалним зачином. Смесу распоредите у половине паприка и поређајте у науљену ватросталну посуду. Пеците у рерни на 200 степени око 20 минута, а потом служите као прилог уз месо са роштиља или хладне закуске. Можете да их једете као посебно јело уз неку салату.

Освежавајуће у павлаци

Потребно је: 2,5 кг паприке, 1 кг киселе павлаке, 2,5 кг сира, 1,5 л јогурта, кашика соли


Паприке очистите од семенки и жилица, унутра их посолите па их пуните сланом мешавином сира и павлаке. Сир може бити и пуномасни и полумасни како коме одговара, као и павлака са различитим процентом масноће. Напуњене паприке сложите у чинију, а ако вам преостане сира ставите га одозго по паприкама. Јогурт посолите и све прелијте. Држите их у фрижидеру, а после сваког коришћења додајте одозго по мало посољеног јогурта.


Црвени мафини

Потребно је за тесто: 280 г брашна, 150 г путера, кашичица соли, 2-3 кашике хладне воде


За надев: 250 г рикота сира, 100 г киселе павлаке, јаје, 1/2 кашичице соли, мало црног млевеног бибера, жута и црвена паприка

Брашну додајте хладан путер исецкан на комадиће и со. Врховима прстију утрљајте путер у брашно, па додајте хладну воду да повеже смесу. Обликујте тесто у куглу и оставите у фрижидеру 45 минута.

Паприке испеците на грил тигању или у рерни. Огулите им корицу и исецкајте их на трачице. Рикота сир помешајте са павлаком, додајте јаје, со, бибер и исечене паприке. Потом тесто поделите на онолико комадића колико имате корпица у плеху, па сваки мафин утапкајте у корпицу да буде улегнут, облажући и зидове. Напуните надевом, затворите тестом са бочних страна и пеците 20 минута на 190 степени. Извадите плех, у надев и по мафинима утисните и поређајте ситно исецкану љуту папричицу или обичну црвену паприку, па вратите у рерну да се пече још 10 минута, док мафини не постану жућкасто златни и хрскави.


Ароматични тарт за сва чула

Потребно је за тесто: 350 г брашна, 1/4 кашичице соли, 180 г путера исеченог на коцке, 4-6 кашика ледене воде, 2 кашике маслинки

За надев: 3 бабуре различитих боја, 1/4 кашичице белог лука у праху, кашика уља, 2 јајета, 150 мл млека, 150 г моцареле, 20 листова беби спанаћа, кашика сецканог босиљка, по 1/2 кашике соли и бибера, 3 кашике ренданог пармезана


Брашно и со промешајте у мултипрактику, додајте хладан путер и кашику по кашику хладне воде, док не добијете смесу која се, када стиснете руком, не распада. Ставите тесто на радну површину, па додајте најситније исечене маслинке и све сједините. Оставите у фрижидер око пола сата, па га растањите да буде величине плеха за печење. Оклагијом га пренесите у калуп и утисните свуда около по зидовима. Избоцкајте виљушком, а онда наносите надев. За надев исеците бабуре на по 3 дела, очистите од жила и семенки, па их ставите сеченим странама у посебан плех за печење. Четкицом их премажите мешавином белог лука у праху и уља, па пеците око 25 минута на 200 степени. Исеците их на тање траке и поређајте по кори за тарт. Преко ставите листове спанаћа, па рендану моцарелу и набацајте босиљак. Умутите јаја са бибером и сољу, додајте млеко, све добро промешајте, па прелијте преко сира и босиљка. На крају поспите пармезаном и пеците 25 минута на 200 степени, док благо не порумени. Служите топло као лагани оброк уз обиље зелене салате преливене балзамико сирћетом и маслиновим уљем.