СВИ знају да слаткиши из здравствених разлога нису препоручљиви. Међутим, ови су посни па без гриже савести можете у њима да уживате. Не само да су укусни и да буде сва чула, већ су пуни и витамина због сувих шљива, биљног маргарина, какаоа, малина... које у себи садрже.


ПИТА СА ПИЈАНИМ СУВИМ ШЉИВАМА

Потребно је:

* 500 г кора за питу

* 200 г сувих шљива

* 100 г шећера и посне чоколаде

* 200 мл црвеног вина

* кесица цимета

* 200 г биљног маргарина


У вино ставите шећер и цимет па додајте исецкане шљиве. Кувајте 10 минута па убаците и чоколаду. Када се чоколада истопи и фил уједначи склоните са ватре. У плех за печење ставите прву кору, попрскајте је истопљеним маргарином, преко ње ставите другу, исто попрскајте, а поступак поновите и са трећом кором. На трећу кору нанесите фил, као и на све остале. Питу завршите са две коре. Преко последње можете, уколико желите, да додате још шљива. Пеците у рерни на 200 степени док не порумени.


ЧОКОЛАДНА РОЗЕН ТОРТА

Потребно је:*

* 1/2 паковања кора за розен торту

* 200 г шећера

* 125 г биљног маргарина

* 2 кашике какаоа

* 100 г млевеног кекса

* 30 г млевеног кекса за посипање

* 100 г посне чоколаде


Ушпинујте шећер у 100 мл воде, склоните са шпорета и додајте на листиће исечен маргарин, стално мешајући да се маргарин отопи. Затим додајте какао, 50 г чоколаде и млевени кекс, па фил добро измешајте. Розен корице пресеците на пола по ширини. Једну половину оставите за неке друге колаче, а од друге спремајте торту. Корицу по корицу мажите топлим филом, све до последње. Потом последњу корицу прелијте са 50 г преостале истопљене чоколаде и поспите млевеним кексом. Оставите у фрижидер да се стегне и охлади, а потом сеците и служите.


БАКЛАВА СА КЕКСОМ И МАЛИНОМ

Потребно је:

*500 г танких кора за баклаву

* по 300 г млевене посне "плазме" и млевених ораха

* 400 г смрзнутих малина

* 250 г биљног маргарина

За сируп:

* 600 мл воде

* 700 г шећера

* лимун сечен на колутове


Одмах скувајте сируп, да би био хладан када се баклава испече. Ставите шећер и воду да се кува. Када проври, кувајте још пет минута, а затим склоните са ватре да се охлади. По жељи додајте лимун исечен на колутове. Сједините млевени кекс и орахе, а у малој шерпи отопите маргарин. Одвојите по три коре и ређајте на радној површини. Прву кору премажите отопљеним маргарином, преко ње ставите другу и такође премажите маргарином. Трећу исто премазану маргарином поспите мешавином плазме и ораха, а при дну коре, уз ивицу, поређајте смрзнуте малине. Коре умотајте у ролат, нежно притискајући са бочних страна да буде овлаш згужван. Ређајте у одговарајући плех подмазан отопљеним маргарином, све док не утрошите све коре и фил. Пеците у рерни на 200 степени око 20 до 25 минута. Печену баклаву одмах прелијте охлађеним сирупом. Оставите је потом око три сата да одстоји како би упила сав сируп, па је тек онда сеците у облик какав желите.

Савет: Уместо малина у баклаву можете да ставите вишње или суве шљиве, претходно кратко потопљене у топлој води.


СНЕЖНИ ЧУПАВЦИ

Потребно је за тесто:

* 220 г брашна

* 1/2 кесице прашка за пециво

* 250 мл киселе воде

* 125 мл уља

* 120 г шећера

За прелив:

*250 мл воде

*70 г шећера

* 65 г маргарина

* 100 г чоколаде

* 2 кашике рума

* 200 г кокоса




Сједините киселу воду и шећер, па добро промешајте да се шећер растопи. Додајте уље па још једном промешајте. Умешајте добро брашно и прашак за пециво, па додајте мешавину киселе воде, шећера и уља. Све састојке добро сједините и сипајте у подмазан и брашном посут плех. Смесу равномерно распоредите и пеците у рерни на 200 степени око 20 минута. Печено тесто оставите да се охлади, а потом исеците на коцкице. За припрему прелива сипајте у шерпу шећер и воду, ставите на ринглу и чекајте да проври, водећи рачуна да се шећер потпуно отопи. Додајте маргарин исечен на листиће, па све промешајте да се маргарин потпуно отопи. Склоните са ватре и додајте нарендану чоколаду и рум. Промешајте да се чоколада отопи и састојци сједине. Виљушком убадајте једну по једну коцкицу и утапајте их у топлу чоколаду, а затим ваљајте у кокос да добијете чупавце. Поређајте их на тацну и служите.