Ако је веровати пољским научницима, чоколада, пиво и вино могли би да нам обезбеде дужи живот. Студија Универзитета у Варшави спроведена на 70.000 мушкараца и жена чији су животи посматрани током 16 година показала је како се хране здрави, а шта једу болесни људи.

Студија објављена у "Магазину опште медицине" поредила је испитанике који су били на режиму исхране који је укључивао намирнице погодне за борбу против упала и оне који су се хранили другачије. Ови први, који су редовно јели воће, поврће, конзумирали кафу, орашасте плодове, чоколаду и умерено пили црвено вино и пиво, имали су за 18 одсто нижи ризик од преране смрти. Такође, код њих је за 20 одсто био нижи ризик и од кардиоваскуларних болести и 13 одсто од смрти због рака. Примећено је и да су пушачи на овом режиму имали мањи ризик од других "колега по диму".

Научници објашњавају да упала лежи у корену многих обољења, од артритиса, преко деменције, до неких врста канцера и кардиоваскуларних болести. Због тога, како кажу, дијета која ублажава упалу може бити добра. Иначе, све је више заинтересованих за храну која ублажава упалу. Интернет потрага за овим појмом порасла је за 274 одсто од почетка године.

Научници ипак саветују опрез и консултације са доктором јер једна дијета није добра за све људе. Разни други фактори морају бити узети у обзир, од сна, преко активности особе, њеног посла, генетике.