ВИСОКЕ куле, китњасти торњеви, огромне дворане украшене витешким грбовима, романтичне спаваће собе с камином и балдахином, али и дубоки подруми са справама за мучење привлаче посетиоце из целог света у тврђаву на брегу који доминира над градићем Хунедоара у Трансилванији. Туристи из Србије, најчешће долазе из 160 километара удаљеног Темишвара, пре или после шопинга, или је реч о планинарима који радо долазе на трекинг по оближњем Националном парку Ретезат.

Утврђена резиденција, ремек-дело готичке архитектуре, позната под именима Замак Хуњади и Замак Корвин. Старији назив носи по утемељивачу тврђаве, високом угарском племићу и војсковођи српског порекла Сибињанин Јанку. Друго име замак носи по Јанковом сину, легендарном угарском краљу Матији Корвину, коме је дворац био и престоно место. Његова најимпресивнија просторија је огромна Витешка дворана под крстастим готским куполама ослоњеним на високе стубове украшене рељефним грбовима.

Прочитајте још - Средњовековни романтични градови у Трансилванији

Њена "близнакиња" је дворана у којој се састајала сталешка скупштина, а посебно је занимљива дворска капелица које је саграђена као православна. Ипак, највећа гужва влада у подземној тамници са справама за мучење и луткама које врло пластично показују муке заточеника. Од спољних делова замка најдубљи утисак оставља донжон, моћна кула последње одбране, која носи српско име Небојша.

Замак је окружен сувенирницама с богатом и занимљивом понудом, на којој су најчешћи мотиви слепи мишеви и Дракула, али се могу пронаћи и магнети с ликом диктатора Чаушескуа. Попуст на карту за улазак у Замак Хуњади-Корвин, чија је цена шест евра могу да остваре и српски пензионери и студенти с валидним документима.

Улаз у замак Хуњади-Корвин


Раскошни рељефи


Кула Небојша

Дуго степениште до галерије

Оклоп Црне војске Матије Корвина

Скулптура Сибињанин Јанка на кули замка

Владарска спаваћа соба

Хол Диете

Православна црква у замку

Престони сто Сибињанин Јанка

Сала Скупштине Племића

Витешка сала

Унутрашње двориште

Зидине замка


Тамница и мучилиште