ОВОГОДИШЊА туристичка сезона остаће забележена као једна од "најмирнијих", са рекордно малим бројем пријава и жалби. За разлику од претходних година, када је одузимано од 13 до 15 лиценци, ове године је "само" седам туристичких агенција изгубило дозволу.

Највише проблема правили су субагенти који новац од туриста нису пребацивали организаторима путовања. Међутим, било је и путника који су давали новац за аранжмане на пумпама и у кафићима, уместо у туристичким агенцијама. Најдрастичнији такви примери су туристичке агенције "Holliday time", Београд, и "Јурешић травел", Нови Сад и Шабац.

После драматичне прошлогодишње сезоне, када је пропало неколико великих агенција и стотине туриста остало без одмора, туристички инспектори су овог лета контролисали агенције 389 пута. Прошле године су примили 853 пријава, не рачунајући око 2.200 жалби путника "САБ травела".

- Проблеми су драстично смањени, а лиценце смо највећем броју случајева одузимали зато што агенције нису имале гаранцију путовања - каже Вера Божић Трефалт, помоћник министра задужена за Туристичку инспекцију. - Прошла година је била веома специфична и велики број организатора путовања је стопирало уговоре о путовању, што је умањило углед агенција. Све се добро завршило, а новац је великом броју путника враћен.

Занимљиво је, међутим, да је ове године само једна агенција, "Сербона травел" из Лесковца, отказала уговорена путовања и није вратила новац у року. У медијима, међутим, круже приче да су власници пропалих агенција отворили нове, под туђим именом.

- Такве информације добијамо са разних страна и из медија, а на сваку дојаву реагујемо - истиче Божић Трефалт.- Инспекција је, рецимо, имала сазнања да је власник "Магдалена травел" Стеван Буџић некадашњи власник "САБ травела". Када су инспектори на лицу места утврдили чињенице нисмо нашли доказ о његовој повезаности.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Србију посетило 3,4 милиона туриста у 2018, музичке феште привукле милион гостију

Нови Закон о туризму пооштрио је критеријуме за добијање лиценце, између осталог прописао је рангирање лиценци и увођење депозита.

Уочено је да је смањен број агенција због дешавања у протеклој години, којих има нешто мање од 500.

ПОСРЕДНИЦИ СУ ОПАСНИ

У ИНСПЕКЦИЈИ сматрају да су ове године организатори путовања пословали одговорно одговорније у односу на посреднике. и у складу са прописима, али су се субагенти појавили као проблем.

- Ове године су посредници су лошије пословали него ранијих година - напомиње Божић Трефалт.- Наиме, они су узимали новац од путника, али га нису пребацивали организатору путовања. То су урадили "Јурешић травел" уз Новог Сада и "Холидеј тајм" из Београда и остали су без лиценце. Ове године неколико посредника је направило проблеме у свом пословању (нису пребацивали новац путника дат за куповину аранжмана организатору путовања.

НА ШТА СУ СЕ ЖАЛИЛИ СРПСКИ ТУРИСТИ

- категорија смештајног објекта;

- ниво комфора (нема климе, мини бара...);

- већа удаљеност смештајног објекта од плаже него што је наведено;

- даље је од плаже него што је наведено;

- садржајем смештајних објеката(нема или је мали базен, игралиште за децу);

- хигијена (прљава постељина, не чисте собе);

- инсекти (мрави, комарци, бубе, гуштери);

- нестручност и нељубазност водича;

- бука у близини (музика и градилиште);

- јеловник је оскудан (има мало меса, за доручак ништа не остане)

АГЕНЦИЈЕ КОЈЕ СУ ИЗГУБИЛЕ ЛИЦЕНЦУ ОВЕ ГОДИНЕ

1. Балкан интерфест, Београд

2. Мастер холидејс, Београд

3. ЕКСПО травел конгрес, Београд

4. Авантуризмо, Нови Беоргад

5. Биљана Барна ПР агенција за стране језике њу инглиш скул, Панчево

6. Славилон, Беоргад

7. Сербона травел, Лесковац