МНОГИ туристи верују да сами могу да пронађу јефтинију собу него што нуде агенције, а то је тачно искључиво уколико добро познају правила којима се руководи хотелска индустрија. Пакет-аранжмани су некада јефтинији, па их не треба унапред отписати. Ипак, некада и путници могу да прођу јефтиније уколико се потруде.

1. Што дужи боравак - то боља цена. Негде је јефтиније викендом, а негде радним данима, па треба бити флексибилан. Треба јурити специјалне понуде, "последња соба", као и промо-пакете. Најјефтиније собе се добијају месецима раније или неколико дана (па и један дан) пред пут. Такође, многи нуде 3+1, што значи да два пута треба резервисати хотел да би се добиле две бесплатне ноћи (6+2).

2. "Непотребни" трошкови - Собе су преко резервационих система јефтиније од оних које нуде агенције када немају доручак. Често је јефтиније и уколико се у собу улази по подне, а не у 14 часова. Треба добро проверити шта укључује цена, јер некада може да се искључи мини-бар и тада је још јефтиније.

3. Већина хотела даје попуст за медени месец, рођендане, прославе. Као гост би то требало да нагласите, а корпа са воћем или флаша вина биће најмање што ће путник добити. Када је у могућности, хотел може да додели и бољу собу, торту на поклон...

Прочитајте још - Хотелску собу замените једрилицом

4. Лојалност - То што сте се поново одлучили за одређени хотел многи су спремни да награде. Зато, после ноћења у сваком хотелском ланцу треба тражити картицу, јер члановима шаљу посебне попусте.

5. Хотелски паркинг - Може да буде веома скуп, нарочито у великим европским градовима, а у центар већине метропола је чак забрањено улазити колима. Због тога је корисно потражити преко апликације "Бест паркинг", где је најповољнија гаража.

6. Локација - Највише празних хотелских соба је у близини сајмова, па треба бирати датум када нема сајамских догађаја, јер су цене најбоље, доручак обилан и паркинг обезбеђен.

7. Пакет-аранжман - Многе компаније комбинују хотелски смештај, авио-карту, рентакар и ресторане, а читав пакет снижава цену.

8. Најбоља соба - На рецепцији тражите собу на углу, јер су углавном нешто веће и необичније, а најчешће не коштају више од стандардне.

9. Превоз - Увек на "Гугл мапс" проверите где се налази хотел и колика је стварна раздаљина од аеродрома или центра.

10. Прескочите посредника - "Букирање" преко резервационих система некада доноси уштеду, али је готово увек боље прескочити посредника и договорити се директно са власником смештаја. Ово је, нарочито, случај са апартманима у Грчкој, где се можете и исценкати са газдом.