ПЛАЖЕ, сунце и дубоко плаветнило - Аморгос је, дефинитивно, једно од најлепших грчких острва.

Налази се у Егејском мору, а ово најисточније острво архипелага Киклада, најближе је и групи Додеканезе. Иако је прилично удаљено од Атине и има око 2.000 становника, ово је посебно место у грчкој историји. Наиме, овде су пролазили Грци током свих истраживања и освајања нових простора, па су били успутна станица и за ратнике који су кренули на Троју. О бурној прошлости и богатој трговини сведоче археолошки остаци, а најчувенији је храм посвећен Афродити. Поред белих фигурина "згодних" људи, остаци говоре и о везама са Минојцима на Криту, Византијом, Отоманском империјом...

Ипак, Аморгос је најчувенији по плавој боји мора, које је на овом острву најдубље. Овде је сниман филм "Дубоко плаветнило", а залив Калорица, који се налази на јужној страни, са фантастичним тиркизним нијансама које се преливају и у којем љуљушкају једрилице, најбоље говори зашто је Лик Бесон одабрао Аморгос да на њему сними легендарне сцене. Филм је сниман и на плажи Света Ана на којој је купање још већи доживљај, јер пејзаж фантастично употпуњује Манастир Хозовиотиса.

Прочитајте још - Грчка острва: Рај почиње на слово С

Манастир се налази на самој литици, на северу од Хоре. Изграђен је у средњем веку, а тројица монаха са поносом показују икону из 812. године. Манастир је отворен ујутру до 10 и по подне од 17 часова. Аморгос важи за једно од већих острва Киклада, па се и овде може видети препознатљива бела архитектура. Куће су традиционалне, плаже су скривене и мирне, па је ово фантастично место за потпуни одмор и приватност.


Хора је највећи град, а беле кућа и плаве прозоре и врата украшавају само љубичасте бугенвилије и црвене мушкатле. Друга места на острву су Аегалис и Катапола.