ВОЗАЧИ који иду магистралом Ваљево - Бајина Башта преко Дебелог брда толико су се често заустављали на видиковцу с кога се види планинска греда Гвоздачке стене, да је на том месту направљена уређена тераса позната као Капија Подриња.

Она је постала обавезна станица за све који иду на Тару или да уживају на Дрини. Призор литице која се као сиви гвоздени зид диже над клисурама Дубрашнице,

Трешњице и широком долином у којој меандрира Дрина један је од најимпресивнијих који се може видети у Србији.

Иако изгледају сурово, Гвоздачке стене су у ствари веома приступачне и по лепом времену шетња по видиковцима гвоздачких стена једна је од омиљених планинарских акција, јер спада у категорију лакших и погодна је за све узрасте.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Шетња уз музику бистре воде Градца

Београдски планинарски клуб Авантуриста показао је да су ови висови изузетно атрактивни и зими, било да гледате свет са њих или да посматрате богати стеновити рељеф планинског зида одоздо с путића који води ка живописним селима у подножју.


Коме снег још није досадио треба да се окуша и ужива у белој авантури на Гвоздачким стенама. Њима може да се приступи с три позиције у атару села Зарожје кроз које пролази Дринска магистрала. Прва стаза ка видиковцима Свилена стена и Соколина, најудаљенијих од пута, је превој Винчина вода први после Дебелог брда, идући из правца Ваљева. Друга приступна тачка налази се непосредно испред Црвене стене, видиковца најближег магистрали. Стаза ка њему почиње крај групе успутних викендица, којих је све више у залеђу Гвоздачких стена.

Ко пође овуда имаће и јединствен поглед на заснежене Ваљевске планине које се тек одавде виде у правој величини и раскоши. Треће место за почетак шетње је Гнила Присека, зарошки засеок непосредно испод Црвене стене, који ћете препознати по груписаним зградама бензинске пумпе, продавнице и кафанице.


Ту можете да се одморите и да се код љубазних домаћина распитате где почиње пут испод планинске греде, ка селима у подножју, а где стаза за успон на Црвену стену. Они ће вам и да их не питате показати путић који води до воденице најчувенијег српског вампира Саве Савановића.