УЗБУДЉИВИ тениски мечеви стижу нам на РТС, будући да је почео један од најважнијих спортских догађаја, европски гренд слем - Ролан Гарос. Гледаћемо их свакодневно од првог кола па све до завршних мечева 9. јуна. Већ од следеће недеље, са ексклузивним интервјуима и информацијама у програм РТС-а из Париза, укључиваће се спортски новинар и коментатор Владимир Мијаљевић.

- Биће ово веома интересантан турнир - наглашава Мијаљевић, за "Новости". - У центру пажње је и ове године најбољи светски тенисер Новак Ђоковић због низа од три узастопне титуле на гренд слемовима и сада цео свет очекује да види расплет: да ли ће Новак успети и други пут у размаку од само три године да освоји четири узастопна гренд слема.

На овом такмичењу учествоваће осморо наших тенисера. Са стадиона "Филип Шатрије" у Паризу, Мијаљевић неће коментарисати утакмице, већ ће нам доносити изјаве играча са лица места, као и занимљиве приче са терена, с обзиром на то да је Ролан Гарос у фази реконструкције, највеће у историји комплекса.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ана Бабић: "Шареница" је као српска слава

- Ово ће бити најдрастичнија промена, чак и визуелног идентитета. Направљен је нови стадион који се налази у суседној ботаничкој башти и потпуно је амбијентално уклопљен у ту средину. Главни стадион је у великој мери реконструисан. Остаје још само да ураде покретни кров - каже Владимир.

* Ко вам је до сада био најинтересантнији саговорник на турнирима?

- Са сваким може да се прича. Што се тиче бивших играча, неки баш и нису вољни. Не може са сваким да се ступи у контакт. Мекинро је прилично недоступан. Лендл уопште не даје изјаве новинарима, евентуално британским. Са Бекером је увек било занимљиво разговарати, Кореча ме је пријатно изненадио, увек је врло љубазан. Европски гренд слемови заиста привлаче скоро све бивше тенисере.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Радован Сератлић: Учим на грешкама

* Каква је ваша сарадња са Новаком?

- Одлична! Новак је увек предусретљив и изузетно велики професионалац, али уме и да се нашали и да направи, одмах како уђе у конференцијску салу, опуштенију атмосферу. Наравно, када се меч изгуби онда је, када је било ко у питању, другачија прича. Новак је свестан својих обавеза, без обзира на то да ли меч добије и изгуби. Догађало се да је било и суза када су неке тенисерке неочекивано губиле мечеве, али све је то део спорта. Тежак је ово спорт јер су играчи и играчице ослоњени сами на себе.ПРЕНОС ВИМБЛДОНА У ЈУЛУ

ПРЕД нама је и Вимблдон који се одржава почетком јула, а пренос ћемо такође гледати на РТС-у.

- Вимблдон и Ролан Гарос су главни светски догађаји у тим терминима и цела пажња светске спортске јавности је усмерена ка Паризу и Лондону. Част нам је и привилегија да учествујемо у свему томе и да прикажемо гледаоцима најзначајније мечеве који су врх овог спорта. Моје је мишљење да је увек престижније освајати титулу на ова два турнира него на осталим - истиче Владимир Мијаљевић.