АМЕРИЧКО федерално тужилаштво оптужило је холивудске глумице Фелисити Хафмен и Лори Локлин, као и још педесеторо људи (родитеља и спортских тренера), да су умешани у аферу елтиних колеџа, тешку 25 милиона долара. Федерални истражни биро је у истрази названој "Операција универзитетски блуз" открио да су родитељи у периоду од 2011. до 2019. подмићивали тренере у колеџима и центрима за тестирање, како би својој деци осигурали упис у неке од најелитинијих америчких школа, попут Јејла, Стенфорда, Џорџтауна, Вејк Фореста, универзитета Јужна Калифорнија, Тексас и Калифорнија у Лос Анђелесу.

Хафменова и Локлинова су ухапшене у овој завери националних размера, како власти називају аферу. Фелисити, која се прославила као Линет Скаво у серији "Очајне домаћице", оптужена је за уплату од 15.000 долара, под маском добротворне донације, која је осигурала место њеној ћерки Софији у Високој школи за уметност у Лос Анђелесу. Фелисити је приведена у уторак ујутру, након што су наоружани припадници ФБИ око шест ујутру упали у њену кућу. Пред судијом се нашла истог дана по подне, а на његове речи да не тражи од ње да призна или одбаци оптужбе, већ да каже ли разуме шта се тврди да је учинила, одговорила је потврдно. Иначе, за ово кривично дело запрећена је казна затвора до 20 година. Њен супруг, такође глумац, Вилијам Мејси био је у првом реду у судници, а онда је платио кауцију од 250.000 долара, како би Фелисти била пуштена. Пасош јој је задржан, а у суду у Бостону треба да се појави 29. марта.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Афера с Макроновим сарадником главна тема на интернету у Француској

Локлинова и њен муж модни дизајнер Мосимо Ђанули наводно су платили пола милиона долара да се њихове две ћерке упишу у кајакашки тим Универзитета Јужне Калифорније, иако нису учествовале у његовим активностима. Ђанули је судија одредио милион долара кауције и он је пуштен, док је његова супруга у време хапшења била на лету за Лос Анђелес и очекује се да ће се предати.

Међу родитељима оптуженим за давање мита су извршни директори, успешни трговци некретнинама, модни дизајнер и копредседавајући једне светске правне фирме.

ОПТУЖЕНИ Фелисити и Вилијам Фото ЕПА

- Ови родитељи су синоним за богатство и привилегију - рекао је у уторак амерички адвокат Ендрју Лелинг на конференцији за новинаре. - На основу оптужби, сви они су се свесно договорили да плате упис своје деце у елитне школе "преко везе".

Фото промо

ОТКАЗ ТРЕНЕРУ ЈОВАНУ ВАВИЋУ

УНИВЕРЗИТЕТ Јужне Калифорније у среду је дао отказ ватерполо тренеру Јовану Вавићу који је прихватио мито од 250.000 долара како би одредио два студента као регруте за свој ватерполо тим и тако им помогао да се упишу на факултет. Он је у среду ухапшен у Хонолулуу, појавио се у федералном суду и пуштен је уз кауцију од 50.000 долара. Терети се да је укупно примио више од милион и по долара мита од родитеља који су желели да им деца студирају на елитном универзитету, иако она нису легитимно регрутована као спортисти.

Вавић је пореклом из Херцег Новог и најодликованији је ватерполо тренер у Америци, са 16 освојених титула националног шампиона.