ПОШТОВАНА господо из "Београдског синдиката", иако смо утврдили да нисте повредили ниједно правило "Јутјуба", ипак смо одлучили да вас цензуришемо, тако што ћемо ограничити приступ споту "Догодине у Призрену" и избацити вас са трендинга. Ова одлука нема право жалбе.

Прочитајте још: "Београдски синдикат" о цензури: Хвала Србима на КиМ, рекли смо све што нам је на срцу

Ово је, укратко, садржај писма које је видео-сервис "Јутјуб" упутио члановима реп групе "Београдски синдикат", образлажући одлуку да спорни спот, састављен од документарних снимака бомбардовања 1999. и скрнављења православних и верских објеката од стране Албанаца на Косову и Метохији, могу да виде и чују само они старији од 18 година.

- Стигла хашка правда - написао је члан БС Феђа Димовић, иначе, адвокат по струци. - Да нам је "Јутјуб", којим случајем, дозволио да се жалимо на одлуку, жалба би гласила: Ко је.е и вас и ваш трендинг. Истина се не може мерити и оцењивати. Истина је само једна! Догодине у Призрену!

Прочитајте још: "ЈУТЈУБ" ЦЕНЗУРИШЕ БЕОГРАДСКИ СИНДИКАТ: Коме смета "Догодине у Призрену"?

Стихови песме "Догодине у Призрену", снимљене у сарадњи са етно-групом "Траг", говоре о патњи и страдању српског народа на српској земљи, уз наду да се злочини над невиним жртвама на КиМ никада не понове. И никога нису оставили равнодушним. Друштвене мреже преплављене су коментарима попут "погодили сте срж проблема", "најежила сам се, моје поштовање", "ви сте за уџбенике и обавезну лектиру"... Српски драматург и професор Академије уметности Синиша Ковачевић у уторак се огласио на "Твитеру" и послао ироничну поруку свима који осуђују потез престоничких репера.

- "Београдски синдикат" спалити на Теразијама са њиховом одвратном песмом "Догодине у Призрену" - твитовао је Ковачевић. - Заједно са њима нека гори и Јакшићева "Отаџбина", Ракићев "Газиместан", Дучићева "Аве Сербија", Бојићева "Плава гробница", Змајеви "Светли гробови" и остало по слободном избору. Го..а једна родољубива.

И мада је "Јутјуб" цензурисао спот на званичном каналу БС, он се без проблема може видети на друштвеним мрежама, али и на онлајн видео-платформи "Рутјубу", руској верзији "Јутјуба".

- Потпуно је небитно колико прегледа има песма, она је ту да остане и пренесе једну врло важну поруку - каже Димовић. - Што каже мој брат Прота, икона Христа налази се изнад грозних слика ријалитија, турбофолка и свега другог што је данас, нажалост, у тренду и чиме се смишљено трује српска омладина. Ми смо као онај мали колибри из басне који узима кап по кап воде у кљун и гаси шумски пожар. Када га остале животиње питају шта ради, он одговара: "Ја помажем колико могу". У борби за оно у шта човек верује, нема повлачења, нити предаје.