ДУГИЋЕВА "кратка цевка" прелепом музиком "убија" где год се чује. Легендарни Бора, један од највећих народних уметника у свету, широм планете пронео је лепоту звука фруле.

Написао је књигу "Трактат о фрули" у којој је описао њену историју, домете, градњу, лепоту свирања, српску фрулашку традицију... Прва и права студија о овом нашем инструменту.

* Кажете да је фрула једини инструмент који се љуби док се свира.

- Сам облик заравњеног гласника фруле, намеће сваком свирачу пољубац са фрулом током целог извођења. То је и физички видљиво. Али, далеко важније од тога је то што је тај пољубац само део заљубљености свирача у њу.

* Који статус она има данас?

- Раније је фрула била инструмент пастира, радника у пољу и доколици. Данас је њен статус веома везан за сцену, која је фрулу примила у своје окриље. Она је без човека мртва природа.

* Како заштитити овај наш национални симбол?

- Не би требало да се, по нашем нехајном односу, дозволи да традиција буде талас моде. Јер, доскора је то било само бабино и дедино, или још горе - сељачко.

* Да ли се млади данас интересују за фрулу?

- Сведоци смо да је данашња генерација младих, талентованих девојчица и дечака у великом броју, без икаквог унутрашњег или наметнутог комплекса, заинтересована за традицију чији је неодвојиви део и фрула.

* Постоје бројни музички фестивали. Да ли је фрула нашла своје "парче" бине?

- Највећи је Сабор фрулаша у Прислоници. И овај и други сабори народног стваралаштва су заправо расадник нових талената, али и шанса да се и стари мајстори покажу.

* Који су вам даљи музички планови?

- Има их много, а један од њих је и концерт под називом "Краљеви фруле" у Сава центру. Свираће Георге Замфир, Теодосиј Спасов и моја маленкост. О термину концерта публика ће на време бити обавештена. Редовно наступам са Жордијем Савалом. У октобру ћемо гостовати у Сарајеву и Истанбулу.

* Шта вам је обележило протеклу недељу, мимо музике?

- Ова недеља, као и прошла, је недеља поста. Пошто је мање активности, време попуњавам читањем и помало писањем.