КАДА је почетком јула у новосадском насељу Салајка пала прва клапа филма "Иза ничега 2", Гвозден Босић (33), режисер, сценариста и главни глумац занимљиве крими-приче, ни сам није веровао да ће успети да изгура све до краја без динара трошка. Ипак, успео је, после четири месеца рада, како каже, захваљујући сјајној екипи од 83 актера ентузијаста, великом броју пријатеља као и људи који су се у читаву причу укључили да подрже, помогну и допринесу.

По професији санитарни еколошки инжењер специјалиста, запослен у Центру за социјални рад, пре шест година је написао књигу "Мач белог змаја", бајковиту причу из времена пре Христа. Одмах затим почео је да пише и ново штиво али се случајно нашао међу статистима серије "Вере и завере"...

- То ми се много допало и увидео сам да неке замисли боље могу да остварим кроз седму уметност, а књига може и да чека - каже Босић. - Тако сам, најпре у априлу ове године, завршио снимање десетоминутног филма "Иза ничег" уз помоћ четворице другара. Наравно, без буџета. Када смо после првог искуства видели шта и како се све може, пала је одлука да наставимо. Можда смо се залетели, али нисмо погрешили.

"Иза ничега 2" је, како Босић истиче, дугометражни наставак у којем се три крими-клана боре за превласт.

- Радња се дешава у неком замишљеном граду, а читава прича око промена односа снага банди које доносе хаос је такође измишљена. Криминал, наравно, не подржавам, већ приказујем сурову реалност више интелектуално, да не популаришем бахатост. Снимали смо у Новом Саду, Футогу и Сечњу, неки од глумаца имају искуства са снимања у појединим серијама, неки су натуршчици, али смо се сви много лепо дружили и "профи" урадили све до краја. Имамо и учеснике из Румуније, па се у једном делу филма говори на румунском језику.

Босићевом "Ореол тиму", како је назвао екипу многобројних сарадника, у сусрет су излазили власници хотела, кафића, ресторана, канцеларија, фабрика, давали му простор на коришћење без накнаде, познаник му је позајмио џип, другар аутомобил, а стручњак из новосадске полиције помогао у снимању сцене жандармеријске акције, како би све било заиста професионално и аутентично.

Најбројнија сцена у филму

СЦЕНАРИО У ГЛАВИ

- ТИЗЕР је сматрам урађен холивудски - истиче Босић. - Сценарио за филм сам имао у глави и с обзиром на то да немамо буџет, дан пред снимање одређене сцене на неком од локалитета, обављао сам припрем и писао баш за ту сцену. Најбројнија сцена је она у дискотеци, када је учествовало 56 актера.

Гвозден Босић

ПРЕМИЈЕРА НА ПРОЛЕЋЕ

- ИМАМО три часа снимљеног сировог материјала. Давор Вуковић ће монтажу да заврши у јануару, тако да премијерно приказивање филма у трајању од 80-90 минута очекујемо на пролеће. Од јула до новембра је цела екипа, у којој су људи од пет до 60 година, живела као породица. Заиста, сви су срећни, задовољни, одушевљени учинком. Једва чекамо да наступимо на неком од филмских фестивала - не крије емоције Босић.