АКО је судити по постигнутом успеху на недавно завршеној 27. балканској информатичкој олимпијади у Грчкој, Србија не треба да брине за будућност информационих технологија. Ученици новосадске гимназије "Јован Јовановић Змај" Тадија Шебез и Никола Пешић из Атине су се вратили са златним одличјима.

Прочитајте још: Василију и Игору светска бронза из географије

На њихов успех сви су поносни, а матурант Шебез и Пешић, који је овог лета постао студент ПМФ, скромно истичу да је освојено прво место плод њиховог рада и добрих припрема. На овом такмичењу, одржаном од 9. до 14. септембра у престоници Грчке, учествовало је 55 такмичара из 13 земаља.

- Два дана по пет сати смо радили по три задатка - кажу Тадија и Никола. - Такмичење је било индивидуално, свако је радио за себе и трудио се да што боље уради. Сваки задатак су заправо алгоритми, има пуно података и требало је направити програм да се они што брже обраде и на што мањој меморији.

Млади информатичари из Новог Сада наводе да је, рецимо, требало да се изгради најмања дужина пута, који истовремено повезује више градова. Идеје, како напомињу наши саговорници, углавном постоје, али их је требало надоградити.

Обојица су, као надарени ђаци, седми и осми разред основне школе наставили у престижној "Јовиној" гимназији, и ту их је, готово углас истичу, заинтересовала информатика. Часови на којима су се први пут сусрели са програмирањем били су им врло занимљиви, и то их је привукло.

Матурант Тадија открива нам да је много вежбао сам код куће, желећи да што више научи, учио је програмирање преко интернета и такмичио се онлајн. С Међународне олимпијаде информатике септембра прошле године у јапанском граду Цукуби, вратио се са бронзаном медаљом, а претходно на балканском надметању у Темишвару, окитио се сребром.

Никола и Тадија у гимназијском дворишту


Никола додаје да ни њему не мањка искуство на такмичењима, јер је са надметањима почео још као основац, а сада први пут на светском нивоу, и одмах је освојио најсјајније одличје.

ЕКИПА СРБИЈЕ НАЈБОЉА

ПОРЕД Тадије и Николе, боје наше земље у Атини су бранили Јован Бенгин и Младен Пузић из Математичке гимназије у Београду. Они су освојили сребрну, односно бронзану медаљу. Тиме је екипа Србије остварила збирно најбољи резултат и налази се испред другопласиране Румуније.

ДО ИНДЕКСА БЕЗ ПРИЈЕМНОГ

ДОСАДАШЊИ успеси и учешћа на такмичењима Николи су донели "привилегију" и приликом уписа на факултет - није морао да полаже пријемни испит. Такав сценарио наредне године очекује и Тадију, који планира да даље школовање настави на Факултету техничких наука.