У ТОПЛИЧКИМ виноградима, у прокупачком селу Гојиновац, који се простиру на површини од 50 хектара почела је берба грожђа. Према речима Драгана Ковачевића, менаџера ових винограда, ове године очекује се рекордан род и добар квалитет грожђа, при чему је најзаступљенија аутохтона сорта прокупац, али су заступљене и сорте мерлот, каберне, пинот, совињон и шардоне.

Прочитајте још: Нема доброг крокана без босе женске ноге

- Ова година је била изузетно добра за виноградаре. Очекујем да овогодишњи род буде већи од 350.000 килограма и производњу од близу 250.000 боца квалитетног вина. За осам година, колико се бере грожђе и производи вино, ова година ће, према првим убраним количинама, бити рекордна - истиче Ковачевић, и додаје да се добар квалитет вина подразумева.

Говорећи о пласману вина, Ковачевић истиче да се највеће количине извозе у Кину и Јапан, док су мање количине намењене за тржиште Норвешке, Шведске, Немачке.

- Топлички виногради су добар пример како се стрпљивим, одговорним и стручним радом могу остварити добри производни резултати у производњи висококвалитетних сорти грожђа и вина. Ови виногради су по својим досадашњим производним резултатима постали познати не само у Топлици и Србији, него и ван граница наше земље - истакао је Мирољуб Пауновић, заменик градоначелника Прокупља, и додао да је за подизање нових засада винове лозе, куповину опреме и нових машина, Град Прокупље ове године издвојио знатна средства.

Иначе, у берби раних сорти грожђа у виноградима у Гојиновцу ангажовано је близу 90 сезонских радника.

Виногради надомак Прокупља


НА МАПИ

ВИНОГРАДИ у Гојиновцу већ се налазе на туристичкој мапи нашег града. Сада све делегације, без обзира на то да ли долазе из земље или иностранства, поред многих културно-историјских споменика и знаменитости, желе да посете и ово виногорје - казао је приликом посете виноградима заменик градоначелника Прокупља.