УОЧИ почетка нове школске године, новосадске књижаре су спремне, и има довољно уџбеника за средње и основне школе. Купаца, кажу, има и за нове, али и за све популарније половне, пре свега због цене, али и једни и други, гужве тек очекују.

У књижари "Службеног гласника " у Јеврејској улици истичу да имају књиге свих издавача и за све разреде. Тренутно на полицама, међутим, недостају уџбеници за други и шести разред осмолетке, јер ће ђаци ових разреда градиво учити по новом порограму. Уџбеници за њих биће у продаји за десетак дана.

- Од марта смо почели продају и на рате и било је заинтересованих родитеља - напомињу у овој књижари, и додају да уџбенике продају по ценама које су одредили издавачи. Комплет за четврти разред основне школе кошта нешто више од 6.300 динара, док је за седми 7.370 динара.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
У Ораховој у Новом Саду нови вртић

Појединачни уџбеници за основце, како кажу у књижари " Завода за издавање уџбеника ", коштају у просеку између 600 и 700 динара у зависности од издавача, док за комплет, рецимо за математику, који подразумева уџбеник и радну свеску или збирку задатака, треба издвојити нешто више од 1.000 динара.

- Ако се купује појединачно, уџбеник је између 600 и 700 динара, док је радна свеска око 500 динара - предочавају у овој књижари. - Родитељима саветујемо да приликом куповине понесу списак наслова и да обавезно наведу име издавача.

Међу родитељима и школарцима и основних и средњих школа, све је популарнија куповина половних уџбеника, јер су већ коришћени и до три пута јефтинији од нових. Зато и не чуди што у Новом Саду има све више књижара које откупљују и продају половне књиге. Има и оних који су се одлучили и за уличну продају.


У књижари половних уџбеника "Кодекс букс" у пасажу у Јеврејској 23, првој такве врсте отворене пре више година, продаја је почела, а купаца и продаваца има.

- За основце књига код нас кошта од 275 до 300 динара, што је више него дупло јефтиније од новог уџбеника - предочавају нам ценовник у овој књижари. - За средњошколце, уџбеник кошта око 390 динара.


БЕСПЛАТНО ЗА ПРВАКЕ

СВИ прваци са територије Новог Сада добиће бесплатне комплете уџбеника за предстојећу школску годину. Набавку комплета уџбеника је финансирао Град, што је део мера социјалне и дечје заштите. За набавку књига за првачиће, из градске касе је издвојено више од 19 милиона динара.