СЕЛО Плажане крај Деспотовца је било домаћин јубиларног, десетог "Ресавског сабора" који је - поред изложбе рукотворина и производа домаће радиности - обележио и дефиле културно-уметничких друштава из разних крајева Србије.

Млади су се такмичили у ручном круњењу кукуруза, једењу јабуке удвоје, ношењу девојака... а вредне чланице овдашњег удружења жена "Стари вез" су све учеснике почастиле домаћим посластицама.

- Окупљамо двадесетак чланица у доби од 30 до 60 година, па ми старије плетемо, веземо и хекламо, док млађе праве медењаке и сапуне - каже председник Удружења Светлана Рајић и додаје да новац зарађен продајом наручених рукотворина користе за путовања на манифестације широм Србије.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: МАНАСТИР СВЕТИХ ВРАЧА КОЗМЕ И ДАМЈАНА: Овде спас траже и Албанци

Најмлађа чланица је фризер Маријана Милошевић (30), која је вештину справљања сапуна од природних сировина, са додатком лаванде, рузмарина, невена и мандарине научила од свекрве Биљане.


Иако има 80 година и почасни је члан "Старог веза", Марива Милосављевић још задивљује вештим рукама и тврди да производи од вуне никада не излазе из моде.