ОБНОВЉЕНА, средњовековна тврђава Момчилов град у Пироту била је домаћин најпре изложбе паса свих раса, а потом и "Кале феста" који су обележили дефиле и борбе оклопника, уз приказе древних вештина ратовања и израде оружја. Наредних дана, глумци Народног позоришта ће одиграти и комад "Хасанагиница"...

- Овај амбијент је као из бајке и као створен за овакве летње манифестације. Захваљујући витезовима у здању које је подигнуто још пре Косовског боја, деца су заборавила на рачунаре и мобилне телефоне, те много научила о националној историји. Посебно ми је драго што је тврђава постала и права туристичка атракција Пирота - каже Јелена Живковић, која је довела унука, па су заједно уживали.

А, у истом простору се организују и фестивали сирева, те других ђаконија које су карактеристичне за овај део Србије...

Прочитајте још - МОМЧИЛОВ ГРАД: Тврђава у три Д технологији

Подсетимо, до пре неколико година је Момчилов град чамио, зарастао у шипражје крај канала препуног жабокречине и пластичних флаша. У вечерњим сатима је парк испод тврђаве постајао стециште наркомана, алкохоличара и другог полусвета, а онда је Градска управа, уз помоћ Завода за заштиту споменика културе, сачинила пројекат реконструкције и ревитализације који је коштао више од 700.000 евра, колико је обезбеђено из фондова прекограничне сарадње са Бугарском, и успешно је окончан прошле зиме.

Фото В. Ћирић

Фото В. Ћирић