ОД 2015. године Град Ниш је на име судских трошкова и камате платио 2,3 милијарде динара што је готово трећина градског буџета. У локалној самоуправи не споре основ за тужбe, када су рецимо у питању зараде радника у градским предузећима, али је сумњиво то што су се тужбе подносиле и за најминималније износе а онда су трошкови ишли у корист адвоката и извршитеља. Измиривање обавеза на време и медијација засада ублажавају негативне последице ове појаве.

Раднику ЈКП "Горице" предузеће је дуговало 258 динара на име трошкова превоза. Предузеће је било у блокади па је он тужио за овај износ, али су трошкови нарасли на 22.350 динара. Предузеће и даље није имало пара на рачуну па када је ова тужба дошла на ред да се наплати, "Горицу" су ови трошкови коштали невероватних 113.178 динара. Да би уопште могли да их исплате морало је из градске касе да се у "Горицу" упумпа 70 милиона динара иначе би камате још расле...

- Ово је само један, али искрено најдрастичнији пример како се новац исисавао из градске касе. И то не само када је у питању "Горица" него и тужбе за уједе паса, затим тужбе према Предшколској установи "Пчелица", заузеће земљишта за изградњу путева... Јавна је тајна да је један од нишких адвоката који су предњачили у оваквим случајевима зарадио три стана у Београду. У суштини, ово су "лаки" предмети јер основ за тужбу није споран, а није била ни наплата, јер у градској каси, пре или касније, увек буде пара, каже саговорник "Новости" упућен у ове прилике, и додаје да су се обраћали Адвокатској комори у Нишу и председницима судова, али да нико није реаговао.

Има и судија који су прозрели намеру групе људи да се лако обогати, али је и било оних коју су "жмурили", не из материјалних разлога већ зато што су те предмете бројали у успешно решене тако да су имали боље резултате на крају године, додаје наш извор.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: Србија пред судом у 300.000 спорова

Два су начина да се овоме стане на пут, један је да град и његова предузећа на време сервисирају своје финансијске обавезе, а други је медијација која се све више примењује у оваквим споровима. Споразумним решавањем спорова штеди се на судским и адвокатским трошковима и само је "Горица" од почетка године тако решила 180 од 230 спорова који су још у току.

Дарко Булатовић

- Ниједног тренутка нисам осудио раднике који су само тражили то што им припада, али је чињеница да нас је то пуно коштало. Зато већ две године радимо само инвестиције за које имамо покривене финансије што није био случај са нашим претходницима. Градимо здрав финансијски систем тако да нико нема прилику да се уграђује на штету свих грађана - каже градоначелник Дарко Булатовић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Државу тужило 300.000 Срба

НАГОДБА СА РОДИТЕЉИМА

ЗБОГ лошег обрачуна цене боравка деце у вртићима, Ниш је од 2016. године до сада принудно исплатио 117,344 милиона динара. Тако су родитељи тужили ПУ "Пчелица" и због дуга од 174 динара, а онда би адвокати зарадили на том износу 70.000 динара. "Пчелица" је у последњих неколико месеци успела и да се нагоди са родитељима, али је то коштало 85.345 милиона динара што је далеко повољније јер би још два пута више морали да плате судске трошкове.