“ОЈ Јело, Јело, Јелено... у Новом Саду, хеј...” Чувеним хитом, после којег је уследила читава серија староградских, омиљених песама, кренула је традиционална “Тамбурашка променада” улицама “српске атине” и означила почетак 12. светског “Тамбурица феста”, званично најбољег фестивала етно музике у Европи, на којем ће до 22. јуна, на Петроварадинској тврђави наступити више од 700 извођача из осам земаља.

Дефиле мајстора пера и жице, уз подршку ансамбла народних песама и игара АКУД “Соња Маринковић”, који су били одевени у летње ношње из Баната и Срема, кренуо је из Дунавског парка, испред споменика Мирослава Мике Антићем нашег чувеног песника и боема, који је знао да се дружи са тамбурицом, Дунавском и Змај Јовином улицом до Трга републике а касније наставили музицирање по баштама кафића и ресторана.

- Драго нам је да су нас суграђани дочекали насмејани, ведри у добром расположењу и великом броју- каже Јелена Пејчић, члан организационог тима фестивала.- За овације и аплаузе, више од 100 тамбураша из 12 оркестара, у складу са 12. “Тамбурица фестом”, узвратило је још сетнијим звуком за заједничко певање добро знаних мелодија.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ФЕСТИВАЛ У НОВОМ САДУ: Спектакл уз 105 тамбураша

Културна мисија чувања традиције “Тамбурица феста” наставља се у петак и суботу од 20.30 часова на Петроварадинској тврђави где ће се за престижне наградењ такмичити девет тамбурашких оркестара из осам земаља а у ревијалном делу програма наступиће регионална музичка звезда, Лепа Брена, Оркестар солиста 100 виолина, музичка атракција из Мађарске “Будапест џипси симфони оркестра”, ансамбл народне музике Републике Коми из Руске федерације “Зарни јољ” (Златни поток) и Оркестар 105 младих тамбураша из региона у оквиру пројекта Светске тамбурашке асоцијацие “Тамбурашки мостови пријатељства.