ГРУПА дугогодишњих сточара из Орловата, код Зрењанина, жестоко се успротивила намери Мирослава Станкова, такође из овог села, који на делу пашњака, на површини од 20 хектара крај Тамиша, жели да подигне рибњак.

Прочитајте још: ВОЈВОЂАНИ БЕСНИ, ЕКОЛОШКА КАТАСТРОФА ПРЕТИ ТАМИШУ: Вода довукла тону смећа из Румуније, креће се ка Панчеву (ВИДЕО)

Двојица најгласнијих противника таквој намери, овдашњи пољопривредници Средоје Недељков и Душан Станков послали су писмо градоначелнику Зрењанина Чедомиру Јањићу, у којем наглашавају да се на пашњаку напаса око 600 грла стоке и да су ту пасле овце и краве њихових прадедова.

- Баш на том делу пашњака, расте крупнија трава која задржава влагу, чији корен стока једе када је суша и тако преживљава. Никако се не слажемо са иницијативом да се део пашњака претвори у рибњак и организоваћемо референдум, па нека се мештани изјасне - киван је Недељков, напомињући да је необјашњиво што се рибњак подиже баш на том месту богатом шеваром, а има низ других места у близини реке.

Прочитајте још: Масовни помор сомова код Лесковца

Како каже, група његових истомишљеника, овдашњих сточара, сумња да је Савет МЗ, недавно, под сумњивим околностима, с обзиром на то да је кворум био "натегнут", одлучио да тај део пашњака буде дат у закуп Мирославу Станкову, да подигне рибњак.Средоје Недељков у својој штали

Биљана Станков, председница Савета МЗ Орловат, изричито тврди да је донета валидна одлука, у складу са законом, а то је потврдио и Перо Пилиповић, члан зрењанинског градског већа задужен за рад сеоских месних заједница, уз напомену да коначна одлука још није донета и да ће њу донети надлежно министарство.

Будући инвеститор убеђен је у успех подухвата и планира да у рибњаку, када буде завршен, узгаја шаране и запосли најмање петоро мештана.

- Прави се афера без потребе, тај део пашњака је ионако запуштен, ту стока и не залази - тврди Мирослав Станков. - Рибњак никоме не би сметао, али злоба, завист и љубомора појединих сточара искључиво су њихова ствар.

ЗАШТИТА

У ПОКРАЈИНСКОМ заводу за заштиту природе указују на чињеницу да нема вреднијих и очуванијих травнатих станишта у Војводини од потамишких пашњака и да се спорна парцела налази на подручју предложеном за заштиту, као предео изузетних одлика. Као и за све остале пашњаке у околини, постоји предлог да буду у другом степену заштите, унутар којег је забрањена изградња нових и ширење постојећих рибњака.