КАДА је, пре неколико месеци, као гром из ведра неба одјекнула вест да су Пироћанци, по просечним примањима, одмах иза појединих, централних београдских општина, сви су знали да су таквом статистичком податку и те како допринеле зараде запослених у "Тигар тајерсу", који је у власништву светске гумарске империје "Мишлен".

Ипак, многи су се тих дана сетили и већ помало заборављеног Радмила Маринковића Гале, чувеног генералног директора "Тигра", за чијег је мандата, пре тачно шест деценија, у Пироту покренута производња аутомобилских гума. Био је то, захваљујући њему, првенац на просторима СФРЈ, уз тада већ стандардну производњу опанака, чизама и друге гумене робе.

Маринковић, нажалост, од пре три године више није међу нама, али ће остати упамћен као врстан стручњак и визионар, који је у правом тренутку знао како унапредити фабрику, овај крај Србије, па и Југославију...

Прочитајте још: Пиротски "Тигар": Газда поштује запослене

Како наводи пиротски хроничар Боривоје Костић, када је 1954. дипломирани економиста Радмило Маринковић са места у Општинској управи преузео "Тигар", фабрика је имала само 300 радника. И, да би отпочео производњу радијалних пнеуматика, чувени Гала је успоставио сарадњу са америчким "Гудричем", али и са француским "Мишленом", који је обучавао будуће пиротске стручњаке. Истовремено је почело и стипендирање домаћих студената технологије гумарства, а Маринковић је толико веровао у "Тигрову" перспективу да је одбио и постављење на место министра економије!

БРАВО РАДМИЛО Маринковић је крајем прошле године постхумно награђан највишим градским признањем, а у "Тигар тајерсу" тренутно ради око 3.000 гумара.

Срећом, током развоја фабрике аутомобилских гума Пироћанци ниједног тренутка нису одустајали од сарадње са "Гудричем", који је у међувремену постао део "Мишленовог" система, па су седамдесетих година прошлог века комплетне потреба крагујевачке "Заставе" за прву уградњу покривали на крајњем југоистоку Србије, а успешно је сервисирано и комплетно тржиште СФРЈ. Када је, нешто касније, започета и производња радијалних пнеуматика, у Пироту је сектор гумарства већ ангажовао више од 4.000 радника.


Једна од судбоносних одлука Маринковићевих наследника је била и француско преузимање фабрике, па је "Мишлен" 2009. постао стопроцентни власник некадашњег "Тигра" који је већ годинама четврти извозник из Србије, са прометом већим од 300 милиона евра годишње. Одлуку да постану део велике светске гумарске империје, тадашњи директор Драган Николић је образложио чињеницом да су неопходна велика улагања у нове технологије. И показало се да је био у праву јер ће ове године бити произведено око 20 милиона разних пнеуматика, па су Пироћанци увелико позиционирани и на светској мапи произвођача гума.