ВРАЊЕ - Чувени амерички пантомимичар и комичар Роберт Пост наступиће први пут у Србији на седмом Међународном фестивалу пантомиме "П(х)антомфест", који ће се одржати у Врању 7. и 8. децембра, у организацији Међуопштинске организације глувих и наглувих Врање.

Он ће 8. децембра од 20 часова у Дому војске у Врању извести несвакидашњу представу "Постово комично позориште".

"Њујорк тајмс" написао је о раду амиречког пантомимичара да "заслужује место на свачијој алл-стар листи блесавих надарених уметника".

Роберт Пост одржаће дан раније, у петак 7. децембра од 13 часова, у Америчком кутку при Народној библиотеци у Врању презентацију са елементима дискусије под називом "ПОСТ(ови) са пута".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Пантомима у Грузији

Гостовање Роберта Поста омогућила је Амбасада САД у Србији.

Пост жонглира буквално јер држи лопте у ваздуху и фигуративно, усклађујући распоред својих наступа са едукативним програмима у школама, мастер часовима, радионицама и редитељским пословима.

Режирао је за универзитете, позоришта, балетске трупе и био тренер и ментор великом броју индивидуалних извођача.

Био је одликован наградом Фондације Колумбус за извођачке уметности за продукцију представе "Како преживети од петог до осмог" - мултимедијалне представе која комбинује Постов наступ уживо с неодољивим видео интервјуима у којима деца разговарају с децом о животу у периоду од 5. до 8. разреда.

Првог фестивалског дана, 7. децембра од 20.10, одмах после свечаног отварања Фестивала, биће премијерно изведена представа пантомиме "Одлуке" у режији Трајчета Гјоргиева, настала у продукцији Фестивала.

У представи играју чланови Међуопштинске организације глувих и наглувих Врање: Алесандра Демировић, Ивица Спасић, Јовица Стаменковић, Јелена Момчиловић, Милица Јањић и Смиља Бојковић.

Фестивал ове године у потпуности остварује свој циљ тако што у представи заједно глуме чујућа и глува лица, чиме се у потпуности брише разлика између њих кроз пантомиму.

Фестивал су ове године подржали Министарство културе Републике Србије, Град Врање и Амбасада САД у Србији.

П(х)антомфест је покренут 2012. године с племенитом идејом да се кроз уметност, у овом случају пантомиму, у уметнички процес активније укључе глуве и наглуве особе, те да се избришу разлике које их чине скрајнутим са уметничке сцене и у друштву уопште.