У години када слави 85. рођендан, Фудбалски клуб Трепча из Косовске Митровице обележио је и значајан јубилеј - четири деценије од уласка у Прву лигу Југославије. Подсећање на златно доба, када је овај клуб био међу четири најбоље екипе у бившој Југославији, започело је на стадиону у Житковцу, када су један за другим, пристизале легенде косовскометохијског и југословенског фудбала седамдесетих година - Илија Савовић, Фикрет Грбовић, Мишко Столић, Ратомир Мушикић, Миодраг Радојевић, Зоран Блажић, Енвер Гусинац, Душан Рашић....

Иако су им се животни путеви разишли па се поједини нису видели више од 30 година, пријатељство које их је красило када су носили зелено-црни дрес није ишчезло. Искрени загрљаји и стисак руке, али и покоја суза на избораним лицима, потврдили су њихове речи да своје другове нису бирали по томе какво име и презиме носе, већ по томе какав је ко човек и играч.

Златну генерацију овог клуба у борби за Прву лигу предводио је капитен Ратомир Мушикић који је био и један од домаћина својим саиграчима.

- Играчи Трепче били су интересантни свим клубовима у Југославији. Играо се добар фудбал тих година. Па наш Пиндовић је десет година био најбоље крило у држави, а онда се појавио Џајић. Ја сам поред Трепче играо и у Колумбији где сам проглашен за најбољег страног играча, али сам се ипак вратио овде и каријеру завршио у клубу који највише волим - рекао је Мушикић.

Они који су са нестрпљењем чекали утакмице на старом стадиону крај Ибра, а потом и на новом Трепчином стадиону, још увек памте овације које је "вихор са Ибра" Илија Савовић изазивао сваким контактом са лоптом.

Попут стреле кретао се левом страном и већ у првом кораку остављао своје противнике далеко иза себе. Био је најбољи клупски стрелац који је на 32 утакмице осам пута затресао протовничке мреже.

- Ми смо чак и Звезду побеђивали - каже Савовић и подсећа на успех Трепче када је освојила сребрну медаљу у такмичењу за Суперкуп Југославије.

Ни даљина од више хиљада километара није спречила Зорана Блажића да дође из далеке Аустралије и види своје старе другове.

- Три деценије нисам долазио, али овај позив нисам могао да одбијем. Сигурно да је ово дружење и виђење са мојим саиграчима нешто најлепше што ми се догодило у последње време - казао је Блажић.

Једини фудбалер који је играјући у другој лиги заслужио позив за наступ у А репрезентацији Југославије био је Фикрет Грбовић. Популарни Грбо одиграо је 45 мечева за омладинску и олимпијску репрезентацију Југославије, а своје фудбалско умеће приказао је и ван граница наше земље.

Љубимац Столић љуби дрес

ЗЛАТНА ГЕНЕРАЦИЈА

Тим који је 1977. године "Трепчу" увео у Прву лигу Југославије чинили су: Илија Савовић, Мишко Столић, Фисник Адеми, Милан Бачваревић, Драган Милетовић, Рамадан Цимиљи, Миодраг, Душан Рашић, Фикрет Грбовић, Ердоган Целина, Драгољуб Љиљак, Драгомир Мутибарић, Зоран Буха, Асан Шасивари, Аднан Зећири, Рафет Прекази, Алберт Цветинић, Љубомир Радевић, Ратомир Мушикић, Момир Караџић, Бранислав Марков, Енвер Гусинац, Вехадин Ајети, Сабит Далку, Петар Мрђа, Љубомир Бакмаз, Зоран Блажић и Драган Мркић.


ИЗОСТАЛИ АЛБАНЦИ

Поред Блажића, Радојевића, Ганића, Симеуновића, Мушикића, Кошуте, Столића, Јакшића, Јокића, Гусинца, Рашића, Грбовића, позивнице за прославу овог јубилеја добили су и Албанци који су играли за Трепчу, али се нису одазвали јер, како су рекли, имају оправдане разлоге за изостанак.