НОСИОЦИ изборних листа СНС, СПО и коалиције СПС-ЈС су постигли споразум којим је, практично, потврђена већина у Скупштини општине. Трстенички напредњаци, са освојених 19, Српски покрет обнове са шест, те социјалисти и Јединствена Србија са четири одборничка места у локалном парламенту који чини укупно 49 одборника најавили су нову власт, чији је досадашњи стожер био Народни покрет Србије. Јер, досадашњи председник општине Мирослав Алексић је на листи са СДС освојио 19 мандата...

"Техничка" општинска власт, међутим, поручује да треба сачекати конститутивну седницу, како би се договорена већина видела и на делу!

- Потписани споразум је последица воље грађана - напомиње Александар Ћирић, председник Општинског одбора Српске напредне странке, којој је припало место председника општине. - Нова коалиција ће радити искључиво у интересу Трстеничана и то на свеобухватном развоју привреде, очувању "Прве петолетке", отварању нових индустријских зона...

Др Радован Поповић, носилац листе СПО, истиче и то да ће Трстеник - после подужег времена - постати општина која неће представљати опозицију републичкој влади, те да ће такав положај бити користан.

- Очекивали смо од председника Скупштине да позове све носиоце изборних листа и да се с њима, у демократском духу, договори око начина заказивања конститутивне седнице. Нажалост, својевољно, као што се досад радило, та седница је заказана за 24. јун, чиме је политички живот у Трстенику блокиран - критикује Поповић.

У НПС наводе да су споразуми одраз само жеље потписника, те да они ништа не значе до седнице, за чије раније одржавање није показано званично интересовање. Напомињу и да ће се остварљивост споразума на локалном нивоу видети после формирања републичке власти.

- С обзиром на то да су две од три поменуте партије зависне искључиво од својих централа, нисам сигуран колико су самостални у одлукама - каже Мирослав Алексић, додајући да унутар самог савеза постоје борбе за функције. - Постоји жеља да се Трстеник врати у најгоре године стагнације и време владавине СПО, од 1996. до 2012. Ипак, ако тај споразум буде заживео, НПС ће са партнерима из СДС постати конструктивна опозиција, а Трстеник крушевачка "прћија", одакле ће се, као што је то случај у неким другим местима Расинског округа, постављати начелници општинских управа.