ОВАЦИЈАМА више од 4.000 малишана на трибинама Велике дворане "Спенса", који су громогласним аплаузом, не штедећи ни грла ни дланове, одговорили на питање новосадског градоначелника Милоша Вучевића, колико воле свој град, у среду су почеле Спортске игре младих. Реч је о највећој манифестацији аматерског спорта у Европи, намењеној деци основношколског узраста из Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине, која се одржава већ шест година заредом.

Основци у Србији, како се очекује, њих око 80.000, такмичиће се у 10 спортских дисциплина у 25 градова, до финала у Београду, док ће најуспешнији из све три државе учествовати на завршној смотри спорта у Сплиту, крајем августа. У среду се на теренима новосадских основних школа такмичило више од 5.500 дечака и девојчица.

- Природно је да за цео регион почетна адреса овогодишњих Спортских игара младих буде Нови Сад, град са епитетом Омладинске престонице Европе 2019. Поносни смо и на енергију младих који уживају у игри и дружењу, уче да побеђују и да у поразу буду достојанствени. Спој младих и спорта је добитна комбинација, позитивна прича у региону, која гарантује сигурнију будућност. Радујте се победама ваших другара - поручио је градоначелник Вучевић.

Њему су у паљењу "пламена пријатељства" на церемонији свечаног отварања помогли Миња Осмајић, одбојкашица и Марко Бељански, атлетичар, који су донели "бакљу пријатељства" уз подршку Здравка Марића, оснивача и Иване Јовановић, председнице манифестације, Жељка Танасковића, челника Савеза за школски спорт...

"Бакља пријатељства" као на олимпијским играма

Спортске игре младих данас се настављају у Опову, 17. маја у Петровцу на Млави, чекају се у Сомбору, Зрењанину, Панчеву...

ЗАКЛЕТВА

ЗАКЛЕТВУ у име будућих шампиона положила је Лана Батез, дванаестогодишња одбојкашица, иначе ћерка нашег легендарног одбојкаша Владимира, члана шампионске генерације са Олимпијских игара у Сиднеју, док је у име судија заклетву положио Немања Капетановић. Они су вршњацима пожелели да пријатељства стечена на теренима, остану истинска за цео живот.