ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА: ЗАГРЕБ

ДОК полиција и Тужилаштво настављају истрагу о томе како је дошло до бруталног напада хулигана на ватерполисте Црвене звезде у Сплиту, све је више згражавања и на понашање Сплићана који су пратили ове немиле сцене. Наиме, голману Александру Краљу, који је скочио у море да се одбрани од агресивних нападача, руку је пружила само једна девојка, а многи који су проматрали мучни призор још су увредљиво довикивали "четник".

Када су новинари сплитске "Слободне Далмације" желели да поразговарају са више десетина грађана и добију коментаре на овај ружни догађај који је бацио црну слику на град, нико, дословно, није желео ништа да одговори. "Зашто баш ја" или "радо, али немам времена", гласили су одговори Сплићана. "Сви јунаци муком замукли", коментарише сплитски дневник. Једина која је желела коментарисати дивљаштво неколицине Сплићана је психолог др Мирјана Назор, назвавши то чистим примитивизмом.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЛЕН ОСУДИО СКАНДАЛ У СПЛИТУ И НАПАД НА ВАТЕРПОЛИСТЕ ЗВЕЗДЕ: Одвратно, овако нешто не сме да се понови!

- Запустили смо младе, не одгајамо их, не учимо их да прихватају различитости, не говоримо о томе колико је важна толеранција и онда нам они овако враћају. Ми смо постали нетолерантно друштво, па нам се ни млади не могу из тога изузети - тврди др Назор. - Ту се не ради о политици или међунационалној мржњи, о Хрватима и Србима, ово је чисто дивљаштво, када појединац не зна да ономе ко је у било чему његов неистомишљеник, ко је на било који начин другачији, изрази "своје мишљење" на други начин осим тољагом. Ми се, заправо, уместо да цивилизацијски напредујемо, као друштво враћамо у пећинско доба у којем је било важно само ко је бржи, већи и јачи, а то је оно што највише растужује.

ИСТРАГА ТАПКА У МЕСТУ

ПОЛИЦИЈСКА истрага још није довела до свих одговора ко је учествовао у припреми овог хулиганског испада, јесу ли актери са сплитске Риве имали и друге помагаче.