Прослављени одбојкаш Владимир Вања Грбић одржао је данас јавни тренинг са свим селекцијама женског одбојкашког клуба Пирот коме су присуствовали и други пиротски спортисти и чланице Одбојкашког клуба из Књажевца.

"Рад са децом за мене је посебна инспирација и посебно задовољство. Осећате да стварате нешто што се зове њихова будућност", рекао је Грбић новинарима.

Грбић у Пироту борави због промоције одбојке и свог одбојкашког кампа.

"Мени је ово прилика да видим како деца реагују, како и на који начин се организује тренинг и да са њима разговарам. Уједно да им можда дам неки савет и да им покажем оригиналан начин на који радим са децом. До сада је кроз камп прошло преко 1.200 деце из преко 30 земаља који је признат од Светске одбојкашке федерација као врло иновативан рад са децом. Акценат није на само спорту, већ на здрављу у дечјој игри", рекао је он.

Грбић је после завршене спортске каријере завршио Факултет спорта и физичке културе на коме ускоро треба да докторира.

"На том факултету предајем будућим професорима и трудим се да им пренесем оно што је суштински мисија рада са децом. Важна је стимулација деце да раде на прави начин и да се остваре не само у спорту негу у сегментима живота који их интересују. Ништа није лако у животу. Да би неко дошао на врх, потребан је сплет околности, рада и много среће. Да би неко остао на врху мора константно да побеђује себе. За мене је прави спортиста и шампион онај који и ван терена наставља да инспирише и понаша се по канонима живота и да буде узор свима осталима", рекао је Грбић.

Он је додао да је одбојка један од спортова с лоптом који се дуго учи. "Јако је тежак и није као други спортови. Одбојка није посао и не би требало да се размишља о медаљама и новцу. Одбојка је игра. Апелујем на тренере да не терају децу и да не правдају новац од родитеља, медаље и резултате. Тако се њихова спортска енергија убија. То говорим као спортиста и као педагог. Нама деца не требају до 14 године, она нама требају за живот", рекао је Грбић.