ЈЕДАН је Новак Ђоковић, али један је и, како каже наш најбољи тенисер и спортиста свих времена - Никола Пилић. Легендарни тениски стручњак је за једног од најбољих тенисера света и више од тога. Он је његов тениски отац, ментор, пријатељ... човек посвећен белом спорту са истом страшћу и сада, пред девету деценију живота, као и када је Новак дошао код њега са 12 година.

- Шјор Нико. Мој тениски отац. Ментор. Човек који је несебично делио све знање и искуство о тенису и животу са мном. Прељубазна Никијева жена Мија и Ники су ме примили оберучке у своју тениску академију у Немачкој и односили се према мени као према свом детету. Моји родитељи и нас три брата ћемо увек то памтити. Никијева страст према тенису је изванредна и инспирише - написао је Ђоковић изузетно дирљив текст на друштвеним мрежама.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НАДАЛ СЕ ПОВУКАО ИЗ ПЕКИНГА И ШАНГАЈА: Усијање у борби за трон!

Новак додаје да је управо од Пилића одмалена учио да су дисциплина и однос према тренингу и раду оно што те касније води кроз победе...

- Он ускоро пуни 80 година, а проводи скоро сваки дан по четири сата на терену. Терен је његов дом. Имао сам велику срећу да ми Ники буде ментор. Научио сам од њега како једноставан али врло предан приступ тенису даје резултате. Усађена ми је огромна дисциплина од мојих родитеља, преко Јелена Генчић, па све до Никија, као основа за све моје подухвате. Ники је једини тренер у историји тениса који је освојио пет Дејвис купова са три различите нације, са Немачком, Хрватском и Србијом.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПОРАЗ ДУБЛА “ЂОКЕРЕР” У ЛЕЈВЕР КУПУ: Ђоковић погодио Федерера у болну тачку, публика у трансу (ВИДЕО)

Новак је на крају још једном захвалио Пилићу за све што је урадио за то да он данас буде то што јесте.

- Имао је једну од најбољих тениских академија у Европи, у којој су стасавали великани попут Бекера, Штиха, Иванишевића... Па добро, и ја сам ту био. Вечно сам захвалан Мији и Никију на свему што су урадили за мене и моју породицу - закључио је Ђоковић.

ЧЕТИРИ ГОДИНЕ У АКАДЕМИЈИ
НОВАК је са 12 година, у септембру 1999, стигао у Тениску академију Николе Пилића у Немачкој, у којој је провео четири године. После тога, 2003. је изашао на АТП тур, освојио неколико челенџера и фјучерса, а онда 2006. и свој први трофеј у Амерсфорту. После тога је почео да пише нову тениску историју...