Хрватска кошарка је дотакла само дно, репрезентација није донела медаљу од 1995. године и ЕП, шта више не могу ни да се пласирају на велика такмичења, ни клубови нису ништа бољи. Одласком Цедевите у Љубљану немају ни представника у два најјача европска такмичеа, а све то и те како боли.

Дугогодишњи прослављени репрезентативац Хрватске Лука Жорић је пронашао кривца за распад тамошње кошарке, а то је регионално такмичење, односно АБА лига.

"После свих тих година колико се игра АБА лига, ја заиста мислим да у овој консталацији снага у региону, Задар и Цибона не треба да играју АБА лигу! Наша два клуба су ту, из разноразних разлога, канта за напуцавање и то никоме не треба. У тој лиги ми постојимо само да бисмо другима служили за њихове интересе и циљеве. На крају, та АБА лига није нити поштено, фер такмичење. Наши прорачуни и наша улагања у екипу нису идентична другима, а с друге стране наш порезни систем није као у неким другим земљама из региона. И мислим да у тој лиги сви клубови немају исти третман, па је због тога за мене та лига и нерегуларна. Задар и Цибона се боре за останак, долазе им у госте клубови који их напуцавају, не развијају се притом млади, него играју половни странци, и то све заједно, по мом мишљењу, не води нигде. Треба направити озбиљан заокрет", истиче Жорић за Спортске новости.

Жорића највише боли чињеница да хрватских клубова нема ни на европској мапи...

"Онога тренутка кад смо престали да играмо у Европи, зауставило се и наше школовање и развијање играча и тренера. Ми сада одлазимо у Македонију да гледамо како неко игра, какве дресове има, путујемо у лошије градове него што су то били они европски некада, а патимо јако у развоју и играча и тренера".

Наставио је некадашњи кошаркаш Фенербахчеа да прича о тренерима...

"Јесу, појавили су се, с некима сам од њих попут Мулаомеровића или Римца и ја сам радио, с Големцом нисам, али с њим сам добар, ту је и Сесар. Али, ево Големац, сада је он тренер који више не спада у категорију потенцијала, он је тренер за којега ће се отимати најбољи клубови, не само у регији, него и шире. Али, реците, какав би био његов пут, да је остао овде? Рики ради одличан посао, Мулаомеровић је после Цибоне морао на Косово, Сесар се кроз Горицу диже, али опет и ту би имао квалитетнији развој да се рецимо као тренер диже кроз европске купове", закључио је Жорић.