ИМАЛА је Црвена звезда шансу за победу у мечу у којем јој се осмехивао дебакл, али Били Берон није имао своје шутерско вече. Епилог је пораз после продужетка од Макабија у Тел Авиву (69:84), други у три евролигашке утакмице ове сезоне. Ипак, та ненадана прилика не може и не сме да сакрије проблеме у игри српског шампиона. А њих је забрињавајуће много.

Дуга прослава 80. рођендана легендарног председника Макабија Шимона Мизрахија, уз присуство председника Израела Рувена Ривлина и првог човека Евролиге Ђордија Бертомеуа, као да је испумпала такмичарску тензију из црвено-белих на почетку меча.

На журку у жутом надовезао се и излазак из игре Лоренца Брауна већ у 51. секунди, после нехотичног лакта у лице који је „нокаутирао“ првог плејмејкера нашег тима. Супротно основном плану када играте у Тел Авиву, Звезда је подлетела под точкове Макабијеве галопирајуће кошарке. Већ у 6. минуту домаћин је водио 19:4, углавном захваљујући лаким поенима из транзиције (22 у првом полувремену).

Мирис дебакла у „Менора Мивтахим“ арени није пријао Перпероглуу, који је фасцинантним репертоаром игре „један на један“ укочио клизање црвено-белих ка рубу амбиса. За нешто више од спуштања заостатка испод двоцифрене разлике, били су потребни креатори напада. Човић је одиграо четири минута у првом полувремену, Браун само који минут више, па је терет организације игре поново пао на Џенкинса и повремено Берона. Ефекат – 11 изгубљених лопти и само две асистенције до одласка на одмор.

Да је „понос Израела“ и ове сезоне на климавим ногама, видело се и по томе што је Звезда на моменте претила преокретом чак и без учинка Гиста. Учинак Дерика Брауна није недостајао, јер га ни до сада углавном није било. Као ни Симанића у постави црвено-белих.

Гист је из непознатих разлога остао на клупи и када је Фаје на почетку последње четвртине изашао због петог фаула. Као и у претходна два меча, Оџо је био неупотребљив на евролигашком нивоу. Звезда је остала у игри чак и кад је Томић извео експеримент са петорком у којој су центарске позиције покривали Перпероглу и Давидовац.

Две тројке Човића унеле су немир у екипу Макабија, која је у стратегији игнорисала очигледну висинску предност у том периоду. Друга Добрићева, који је за минут и по постигао седам поена, унела је панику у редове домаћина два минута пре краја (67:67). Седам секунди пре истека регуларног тока, Берон није украсио победничком тројком прелепу Човићеву асистенцију иза леђа.

Испоставило се да је пропустио једину шансу за победу Звезде, која је у продужетку остала и без снаге и без идеје. Такође и без коша из игре за пет додатних минута.

МАКАБИ 84
Ц. ЗВЕЗДА 69
(24:13, 15:17, 16:17, 12:20, 17:2)
ДВОРАНА „Менора Мивтахим. Гледалаца: Судије: Рижик, Виклицки, Исгудер.
МАКАБИ: Брајант 2, Вилбекин 16, Ејси 2, Хантер 8, Каспи 15 (8 ск), Авдија 2, Дорси 3, Дибартоломео 2, Волтерс 15, Коен, Блек 11, Зусман 8.
Ц. ЗВЕЗДА: Д. Браун, Човић 6 (3 ас), Л. Браун, Перпероглу 18 (6-4 за два, 6-3 за три, 5 ск), Давидовац 7, Лазић 2, Фаје 7 (6 ск), Берон 8 (3-0 за два, 7-1 за три), Добрић 10, Гист 2, Џенкинс 6 (4 ас), Оџо 3.