МЕЧ-ЛОПТУ за одлазак на Европско првенство 2020, репрезентација Србије имаће у Београду против Шкотске или Израела, у финалу баража Ц Лиге нација 31. марта. То је одлучено данас жребом у Ниону, али да би "орлови" дошли у ситуацију да се код куће боре за визу, мораће пет дана раније да победе у полуфиналу Норвешку у Ослу, што је много компликованији задатак, познат одраније.


Одређивање финалног домаћинства је био важнији део извлачења, а пре тога је решено ко ће бити гост Шкотима, за шта су поред Израела кандидати били Бугарска, Румунија и Мађарска.


- Знали смо да ћемо играти са Норвешком, која је у овом тренутку приоритет. А ако је прескочимо, мислим да нас у финалу очекује лакши део посла - истакао је селектор Србије Љубиша Тумбаковић, који се после жреба поздравио са колегом из норвешке селекције Ларсом Лагербаком. - Из разговора са људима из норвешког савеза, сазнали смо да нас тамо очекује 27.000 навијача, распродат стадион. Они су у победничком тонусу, тако се и понашају.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ФСС под истрагом УЕФА због "Косово је Србија"


Стратег нашег националног тима истакао је да Израел и Шкотска, потенцијални ривали у завршном сусрету, нису на нивоу "викинга".


- Велика је предност што бисмо финалну утакмицу играли код куће. Уколико дођемо у ситуацију да овде буде одлука, а надам се да хоћемо, желим да тај сусрет буде пред препуним трибинама - закључио је наш селектор.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Више циркус него жреб: Игра са куглицама изгубила драж


Тадић, Митровић и друштво ће за отприлике четири месеца бити у улози фаворита, судећи по вредностима играчког кадра. "Орлови" су, по "Трансфермаркту", процењени на 282 милиона, што је више него троструко изнад Норвежана (91). У леђа нам по том параметру гледају и могући ривали у финалу, Шкоти (176) и Израелци (43), чија је прва звезда Еран Захави, голгетер Гвангџоу РФ, који тренира Драган Стојковић Пикси. За почетак, и стране кладионице су уз нас, јер је квота на тријумф Србије у Ослу 2,50, док је на домаћина, који три године није изгубио такмичарски меч код куће - 2,80.


ЖРЕБ ЗА ШАМПИОНАТ У ПЕТАК

ИЗВЛАЧЕЊЕ група за Европско првенство 2020. (12. јун - 12. јул) биће одржано у петак, 30. новембра, у Букурешту, са почетком у 18 часова. На завршном турниру учествују 24 селекције, које ће бити распоређене у шест група, а познато је да ће Србија, ако се пласира, бити у Групи Д са Енглеском.


МЕЂУСОБНИ ДУЕЛИ

СРБИЈА - Норвешка 15 10 2 3 30:17

СРБИЈА - Шкотска 10 2 6 2 13:16

СРБИЈА - Израел 12 8 1 3 26:12