ГИГАНТ какав је Бајерн заслужује и најмодернији стадион, а "Алијанц арена" свакако је један од најбољих фудбалских објеката на планети. Сама изградња коштала је 340 милиона евра, а немачка компанија "Алијанц" платила је већи део, с тим да се ово име користи у наредних 30 година.


Међутим, оно што одваја овај стадион од других јесте инвестиција од 210 милиона евра од града Минхена и државе за развој инфраструктуре, посебно технологије, па тако објекат од ове сезоне има најновију 5Г мрежу (немачки "Телеком"). То га сврстава међу технолошки најнапредније стадионе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ковач: Без потцењивања Звезде, Марин је кључни играч


Модеран, комфоран, прегледан, необично акустичан, стадион "Алијанц арена", са сталном променом боја на читавој спољашњости, представља и туристичку атракцију Минхена, не само фудбалски храм Бајерна. На њему је био отворен Мундијал 2006. године утакмицом Немачка - Костарика, али и полуфинални дуел између Португалије и Француске.


Навијачи Бајерна ипак су изнели низ критика на стадион, пре свега због стриктних правила да не могу да се уносе мегафони, заставе дуже од метра, а посебно их нервира метална ограда јер они себе не сматрају хулиганима. Ни столице им нису по вољи, јер су оне на старом стадиону биле удобније, па они често "Алијанц арену" зову "арогант арена", пре свега због комерцијализације објекта.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ИСТОРИЈА СЕ ПОНАВЉА: Звезда и Бајерн - реприза 1991. године


Ипак, у фудбалском смислу, и са свим садржајима који су потребни екипама за припрему и одигравање меча, као и укупан комфор, "Алијанц арена" спада у један од најбољих спортских објеката на планети.


"АЛИЈАНЦ АРЕНА"

Изграђена: 2005.

Коштала: 340 милиона евра

Висина: 51 метар

Ширина: 227 метара

Дужина: 258 метара

Терен: 105 пута 68 метара

Капацитет: 69.901

Места у ложама: 1.374

Места за инвалиде: 200

Паркинг-места: 11.500

Паркинг за аутобусе: 350

Билетарница: 54

Киоска: 28