КО хоће у друштво великих, мора да игра по правилима - великих! УЕФА и ФИФА су последњих година толеранцију на расизам, национализам, хомофобију и било коју врсту дискриминације свели на - нулу. Неко у Ниону је одлучио да би им у лакшем откривању инцидената или изгредника веома помогао ФАРЕ (Фудбал против расизма у Европи), организација основана 1999. године у Бечу, данас са седиштем у Лондону, која лупа "шамаре", углавном у Србији...


ФАРЕ је међународна организација са више од 130 чланица. Њу чине групе и организације из више од 35 европских земаља. Како се наводи, данас се све више група и активиста укључују у њихове активности и кампање током целе године. Последњи догађаји, око драстичне казне за фудбалски клуб Партизан, чији су навијачи на источној трибини истицањем једног од спорних симбола, такозваног келтског крста на мечу са Малатијом у Београду, грубо повредили Дисциплински правилник УЕФА, пробудило је у делу домаће јавности теорије о "домаћим издајницима" и строгоћи коју УЕФА изгледа селективно тренира чак и међу српским клубовима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: КУЋА ФУДБАЛА И НЕПРАВДЕ: Партизан експресно кажњен, УЕФА не гледа све истим очима

КЕЛТСКИ КРСТ И У ЖИЧИ... СПОРНИ келтски крст који је тек у 20. веку погрешним тумачењем постао део иконографије расизма и неонацизма, заправо је стари хришћански симбол који је најзаступљенији у деловима северне Европе које су евангелизовали ирски мисионари између 9. и 12. века. "Новости" су пре два дана забележиле и детаљ из дворишне крстионице манастира Жича (из 13. века), која је иначе новијег датума, а на којој се јасно види овај крст. Исти симбол налази се и на улазу у Цетињски манастир.


Ипак, држећи се својих строгих параграфа и правила, УЕФА је са ФАРЕ још пре четири године издала врло јасно упутство на 40 густо куцаних и обимно илустрованих страна о томе шта је све недозвољено викати, певати и показивати на стадионима широм Европе.


Кренимо онда од спорног келтског крста, који је инспектор ФАРЕ, по правилу анонимна и добро скривена особа на једној од четири трибине, брзо регистровао, документовао и послао још током меча делегату УЕФА на мејл или "Вајбер"... У поменутој брошури од 40 страна, која се зове "Забрањени знакови и симболи у европском фудбалу", такозвани келтски крст је стављен, по степену провокације и симболу неонацизма, одмах иза "свастике", односно кукастог крста!


- Келтски крст се у свету неонацизма користи као симбол величања беле расе. Један је од најкоришћенијих расистичких симбола на навијачким трибинама широм Европе и може се видети на заставама, мајицама, шаловима и налепницама. Често се користи и као замена за слово "О" - каже се у опису који има сваки ФАРЕ инспектор и који би, надамо се, требало да одавно имају људи у нашим фудбалским клубовима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ОЖЕГОВИЋ ПОЧЕО, СТЕВАНОВИЋ ОБАСЈАО ХУМСКУ: Партизан славио против Рада


У малом мору описа и симбола, посебна пажња је делегатима УЕФА и инспекторима ФАРЕ скренута на навијачке групе са Балкана које и даље користе иконографију из неких давних времена, али и Првог или Другог светксог рата, па и грађанског рата из некадашње Југославије. Тако се посебно скреће пажња на проусташке или четничке симболе, а одавно је познато да истицање ликова Ратка Младића, Радована Караџића или слоган "нож, жица, Сребреница" одмах иду у архиву Дисциплинске комисије УЕФА.


Занимљиво је да тренутно ФАРЕ има око 130 такозваних инспектора, или како би у последње време у Србији рекли - "шпијуна". Они се ангажују из организација за људска права, али је посебно занимљиво то што међу тим "инспекторима" има све више и некадашњих припадника многих навијачких група широм Европе. Или што би искусни полицајци рекли: зна се кога зовемо када не можемо да отворимо неки сеф...


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Милошевић: Важан испит пред оно што нас чека


У опису организације дословце стоји: ФАРЕ мрежа се бори против свих облика дискриминације, укључујући расизам, десничарски национализам, сексизам, транс и хомофобију и дискриминацију особа са инвалидитетом. Сви имају право да играју и гледају фудбал и да уживају у њему без страха да ће бити дискриминисани.


СПОРНИ "БРОЈ 88"

У ГОМИЛИ спорних симбола, занимљиво је да је према ФАРЕ и УЕФА, изузетно спорно и када неки фудбалер, као на пример голмана Партизана Владимир Стојковић (потпуно ненамерно), носи дрес са бројем 88. Или, када се застава са ова два броја појави на трибини. Наиме, у тајној комуникацији неонациста број 88 је у ствари поздрав "Хајл Хитлер", пошто је "Х" осмо слово алфабета. У Немачкој је ово скоро честа појава, али много више шокира то што у Русији постоји мала фабрика опреме за навијаче, руске неонацисте (?!) под именом "88".