ГРОМОГЛАСНИМ аплаузом, од срца, из душе, данас је симболично завршена комеморација великом Шекију. Медија центар на "Рајку Митићу" био је крцат као некада трибине стадиона на којима је "бели Пеле" одушевљавао навијаче. Када је почелоподсећање на живот друге Звездине звезде, његова фудбалска достигнућа украшена јединственим дриблинзима, подвизима, анегдотама па и несташлуцима, јаке емоције тресле су и оне за говорницом, као и све окупљене.

Комеморативни скуп почео је филмом о Шекијевој каријери и животу, минутом ћутања одата је почаст, па се присутнима обратио Светозар Мијаиловић. Са сузама у очима, дрхтавим гласом, председник Црвене звезде је тешко изговарао припремљени говор.

МИЛОШ ШЕСТИЋ - ТАКАВ дриблер се ретко рађа, имао је посебан дар од Бога. Много ми је тешко, за успомену имам снимак када смо били заједно у Штипу, дружили се и певали. Једном ме је победио у шаху, био је много бољи.

- Људи су волели Шекија, заволели су његову игру. Навикао је Звездину публику на мајсторство, зато она у свакој генерацији тражи и очекује мајстора. Било их је, а неке је и сам стварао. Волео је Звезду и ту своју љубав делио са публиком. Велика је његова заслуга за то што је Звезда постала највољенији и најгледанији клуб на овим просторима. Међу милионима играча био је јединствен. Имао је дриблинг, потезе, магију која привлачи хиљаде људи на трибине. Драги Шеки, понео си са собом мане. Нама си оставио врлине, твоје велико фудбалско умеће. Легендо за живота, преселио си се у вечност. Нека твоја немирна душа нађе вечни мир.

Прочитајте још Караси: Шекију сам пред сваки тренинг чистио копачке; Маравић: Био је популаран као данас Ђоковић

Са великим пијететом, о свом учитељу и пријатељу узбуђено је причао и бивши ас црвено-белих Бошко Ђуровски.

- Драги мој Шеки, данас ћу да ти говорим ти, јер хоћу да ми будеш близак, да се осећам као да разговарам са оцем или братом. Хоћу да ти кажем да си био велики играч и велики тренер. Имао сам част да ме тренираш. Путовали смо заједно, били смо на отварању споменика посвећеном теби у твом родном Штипу. Тамо где си повео Еузебија на брдо и рекао му: "Видиш овај градић? Е ту је рођен најбољи играч на свету." У Црвеној звезди су били велики играчи, али, драги мој Шеки, нико није био као ти. Нико није био дриблер као ти, а дриблинг је у фудбалу све. Фудбалски мађионичар, чаробњак, прва виолина у оркестру - из срца је причао Бошко Ђуровски...

Прочитајте још ОТИШАО ШЕКИ, КРАЛј ДРИБЛИНГА: О учитељу и идолу за "Новости" говоре Пижон, Дуле Савић, Пикси и Дејо

Поред чланова породице и бројних пријатеља, комеморативном скупу су присуствовали Звездини функционери Светозар Мијаиловић, Звездан Терзић, Небојша Човић, Петар Шкундрић, Митар Мркела, тренер Владан Милојевић, као и легенде клуба: Душан Маравић, Станислав Караси, Владимир Петровић Пижон, Душан Савић, Зоран Филиповић, Милош Шестић, Јован Куле Аћимовић, кошаркашка легенда Зоран Мока Славнић и многи други. Није било почасног Звездиног председника Драгана Џајића, који се налази у Француској.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ШЕКИ У АЛЕЈИ БЕСМРТНИХ: Шекуларац сахрањен на Новом гробљу (ФОТО)

Комеморацији су присуствовали министри Ивица Дачић, Александар Антић, Вања Удовичић, челници ФС Србије Ненад Бјековић и Марко Пантелић, Јован Шурбатовић, селектор Младен Крстајић, Зоран Лаковић...

НА НЕБУ СА ЗВЕЗДАМА
ДИРЉИВИМ говором од друге Звездине звезде опростио се и Александар Сале Марковић, некадашњи Шекијев саиграч, сада председник ветерана Црвене звезде.
- Стало је срце нашег Шекија, а од данас он ће бити са звездама на небу, где му је и место, али вечно ће живети легендарне приче о њему... Сећамо се речи његове покојне мајке Донке: "Буцко", тако га је звала, "никад неће одрасти. Док је жив, биће дете".

НЕНАД БЈЕКОВИЋ
- БИО је непоновљив и посебан, то не може речима да се објасни. Увек смо имали изванредан однос и комуникацију. Не зна се да је Шеки много времена провео у мојој канцеларији на Партизановом стадиону.

АЛЕКСАНДАР БОРИЧИЋ
- НАЈБОЉЕ о њему су причали странци. Био је специфичан, велики играчи имају неке своје идеје и ретко се уклапају у систем. Прославио се на светском првенству у Чилеу и велика је штета што га нису пустили да оде у Јувентус, где би се још више прославио.

МЛАДЕН КРСТАЈИЋ
- ЛЕГЕНДА Звезде, српског, европског и светског фудбала. Сви треба да будемо поносни на Шекија. Ретко се рађа такав играч, имао је харизму која је куповала све. Тешко да ћу као тренер видети некада на терену таквог мајстора.