СРПСКА школа "Никола Тесла" из Будимпеште, чувар идентитета српске заједнице у Мађарској, одржала је час историје позоришном представом "Судбине у магли" публици у Србобрану и Врбасу. Представа се бави исељавањем Срба из Мађарске двадесетих година прошлог века.

- Међудржавним споразумом Краљевине Мађарске са Краљевином Срба, Хрвата и Словенаца, склопљеним између два светска рата, остварена је размена становништва, која се претворила у трагичну епизоду у нашој историји. Велика популација Срба из Мађарске, подстакнута обећањима, вратила се у прадомовину, али су тамо, нажалост, третирани као "дођоши" и грађани другог реда - предочила је директорка СШ "Никола Тесла" др Јованка Ластић.

Представа је настала по мотивима романа "Воз савести" Драгомира Дујмова, професора српског језика и књижевности у СШ "Никола Тесла". Креатори представе су педагози ове школе - Зорица Јурковић Ембер (драматург и редитељ) и Изабела Борза (сценографија), а уз гимназијалце из Драмске секције "Сунцокрет" глуми њихов професор Митар Мирко Кркељић, иначе члан ансамбла Српског позоришта у Будимпешти.

Прочитајте и: Upozorenje aero-kluba "Kikinda": Zakupac može da preore aerodrom

- Мирко игра главног јунака, Живу Радосава, учесника Великог рата, који је за Србе био братоубилачки. Драмом је обухваћено време од атентата у Сарајеву до утицаја тог догађаја на српску енклаву у Мађарској. Срби ће постати оптанти, људи који се одричу дотадашњег држављанства и прихватају ново, државе у којој живи већина њиховог народа. У матичној држави обећани су им послови и њиве, а многи су завршили у вагонима у Футогу или су се касније даље расељавали - описала је редитељка.

Турнеју представе по Војводини омогућила је Влада Мађарске, која финансира рад СШ "Никола Тесла".