У аустријском градићу Браунау посетиоци окружног музеја имају прилику да виде и једну пушку из Србије.


Српска пушка "Кокинка" и њена веза са аустријском жандармеријом представљају се у оквиру музејске поставке о жандармерији у музеју у Браунауу.


Ова на далеко чувена пушка "Маузер-Миловановић М 1880 - Кокинка", од свог настанка 1880. године па све до почетка 20. века важила је за најбоље оружје тог типа на свету.


"Кокинка" је била и невероватно омиљена и распрострањена у разним војним формацијама и државама Европе и света.


Мало је познато да је њен творац био српски генерал, професор на војној академији и први српски конструктор пушака, Коста Миловановић (1847-1905). Миловановић је учествовао у балканским ратовима а након истих био је и први војни изасланик Кнежевине Србије у Аустроугарској.


Музејска поставка реализована је уз подршку Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Министарства спољних послова Републике Србије, Владе Горње Аустрије и града Браунау на Ину, а надовезује се тематски на 2016. године изведену музејску поставку "Срби у Браунау - 100 година", која је доживела неочекиван успех.


"Судећи по досадашњим реакцијама јавности, као и бројним извештајима писаних и електронских медија, удружењу "Даница" пошло је за руком, да уз знатан број брижљиво бираних експоната, униформи, оружја, фотографија, докумената и других, широј јавности приближи несвакидашњу симбиозу српске пушке "Маузер-Миловановић М 1880", познатије по имену "Кокинка" и аустријске жандармерије", истиче куратор музејске поставке Зоран Шијаковић.


Музејска поставка уврштена је у програм фестивала "инн4лер соммер 2019" - поменути фестивал је интеррегионалног карактера и ужива велику медијску заступљеност широм Аустрије и Европе.


Свечаном отварању присуствовао је велики број заинтересованих, међу којима и знатан број некадашњих припадника жандармерије, високих чиновника и официра полиције и јавних лицности. Музејску поставку су својим говорима отворили градоначелник града Браунау Јоханес Вајдбахер и покрајински министар унутрашњих послова Горње Аустрије Волфганг Клингер.


О поставци говорили су аустријски историчари Бруно Копенштајнер и Манфред Рахбауер.


Удружење "Даница" основано је крајем 1999. године у Салцбургу, а назив је добило по истоименом алманаху који почетком деветнаестог века пише и уређује књижевник, историчар, етнограф и реформатор граматике српског књижевног језика Вук Стефановић Караџић, живећи и стварајући на данашњем простору Аустрије.


Рад удружења манифестује се кроз њене репрезентативне и веома успешне ансамбле, бројна гостовања, сопствене манифестације, концерте и музејске поставке.


Оснивач и идејни творац "Данице" је културни радник, музичар и историчар уметности Зоран Шијаковић.


Родна кућа Адолфа Хитлера


Браунау, иако мало месташце на граници са Немачком, познато је широм света, због једног свог становника који је изазвао Други светски рат и стајао иза једног од најкрвавијег периода старог континента - Адолф Хитлер.


Хитлер је рођен у Браунау, а политичку "каријеру" остварио је у Немачкој, где је изазвао Други светски рат, и са тим везане страхоте.