У ноћи у недељу 7. јула, после тешке болести у Штутгарту је преминуо у 80-тој години живота чувени европски аутомобилски стручњак, бивши професор на Бечком теничком факултету др Душан Дуле Груден.

Груден је био и ванредни професор Техничког факултета у Крагујевцу.

Аутомобилски стручњак рођен је у Ужицу, а 50-их година прошлог века породица се преселила у Београд, где је Душан завршио гимназију, а потом на време и технички факултет.

На техничком факултету у Београду радио је као стручни асистент где је и магистрирао. Убрзо одлази на последипломске студије у Беч где је радио у Инстититу за моторна возила и моторе а нешто касније је докторирао.

Једно време је радио као асистент да би касније постао и професор на том факултету. Са факултета је 1. јануара 1973. прешао на рад у познату фабрику спортских аутомобила Порше у Штутгарту. Ту је једно време радио и као шеф развоја мотора, али је наставио да предаје као професор у Бечу.

Познато је да је проф. Груден радио у Истраживачком центру Поршеа у Дицингену на развоју и побољшању ефикасности мотора, са посебним акцентом на смањивању штетних материја у издувним гасовима. Радило се за многе познате фабрике аутомобила – од "Волвоа" до "Ролс Ројса", па и на побољшању мотора за "југо флориду".

Отварањем истраживачког одељка у Поршеу о енергетици, екологији и заштити околине, Груден постаје директор тог одељења у коме остаје све до одласка у пензију. Колико нам је познато, проф. Груден је у свом раду за Порше пријавио 50-ак својих патената.

Професор Груден је у својој каријери, мимо предавања на факултетима Беч и Крагујевац, одржао на стотине предавања широм Европе али и на просторима целе некадашње Југославије.

Крагујевачки факултет га је за његова залагања наградио, поред његове одбрањене докторске дисертације у Бечу, правом да носи још једну, сада почасну доктоску титулу.

Професор Груден је у Шутгарту био веома активан и међу нашим земљацима - био је члан управе друштва „Слога“, својевремено једног од највећих друштава у Немачкој, где је остао упамћен по честом довођењу врсних београдских глумаца, музичара итд. на гостовање у Штутгарту. Малишане у „Слози“ је са посебни жаром подучавао матемтици, да им она, како нам је Дуле казивао, "не буде више никакав баук".

Пре 15-ак година, заједно са неколицином инжењера, основао је прво струковно удружење ван матице – Друштво инжењера и техничара „Никола Тесла“ чији је био дугогодишњи председник. У сарадњи са другим истакнутим члановима Друштва, организоване су у Штутгарту бројне стручне академије о великанима српске науке - као о Николи Тесли, Милутину Миланковићу, Руђеру Бошковићу, Павлу Савићу, Милеви Марић-Ајнштајн, Мики Петровићу Аласу и другима. Уз предавања на Академијама, приказани су и специјално за ту прилику од Друштва урађени и суфинансирани 25-о минутни филмови.

Смрћу професора Душана Грудена европска заједница аутомобилски стручњака губи свог угледног члана који је до последњих дана активно учествовао својим прилозима и рефератима на многим симпозијумима и предавањима.

Управа и чланови Друштва инжењера „Никола Тесла“ из Штутгарта су дубоко ожалошћени одласком на вечни починак свог оснивача и доживотног почасног председника.