НАШИХ десет земљака, грађевинских радника, на далеки пут у Немачку је повукла прича о добрим зарадама. Сумња се да им је Љ. Б. из Београда, предузимач и менаџер, обећао добре плате и редовне исплате! Вероватно поменути радници нису били ни први ни последњи којима је Љ. Б. обећао одличне зараде.

Наставак приче је уобичајена класика о преварама. Направљени су доста нејасни уговори за тзв. „деташман раднике“, добијене су немачке радне визе, тако да су се наши сународници убрзо нашли на грађевинама у Зинделфингену, Штутгарту и у околним местима. Обећана је и уговором потврђена месечна бруто плата од 2.300 евра за нормално радно време. Прековремене сате би добијали посебно плаћене према записима самих радника и овере пословођа на градилиштима. Од зараде би се одвајао порез на плату као и доприноси за здравствено, пензионо и осигурање за исплату принадлежности ако радник без своје кривице остане без посла.

Међутим, већ после прве месечне плате и натезања око друге, и давање на увид некаквих папира из којих се није видело ни колико је радних сати обрачунато ни да ли је послодавац плаћао доприносе, плате су једноставно „пресушиле“.

Додуше, следило је обећање да ће, ако наши грађевинци и даље вредно раде, плате стићи брзо јер “инвеститор мало касни са плаћањем аванса посредницима и извођачима радова”!

- Шта нам је друго било преостало него да радимо и даље, надајући се исплатама - кажу нам троје радника из групе од 10 људи са којима смо недавно разговарали у просторијама Генералног конзулара Републике Србије у Штутгарту.

Чак и те плате који су добили, нису ишле преко фирми „Винг Компани“ и „Ипек центра“ које су помињане у документима. Новац је по изјавама оштећених, очигледно прво стизао на конто неке фирме у Словенији а поменути „менаџер“ је ишао по новац у ту чланицу ЕУ, донео га у Немачку и највероватније „на црно“ исплаћивао радницима на руке. После укидања плата, да би задржали раднике да раде и даље, плаћано им је 10 до 20 евра дневно како би могли да се прехране уз увек иста обећања – паре стижу за који дан. И тако више месеци за редом!

Прочитајте још - НЕМЦИ ОТВАРАЈУ ВРАТА: Посао и визу уз само један услов

Познато је да једна мука ретко долази сама. Поред месецима неплаћеног рада од и по 12 и више радних сати дневно, уз поменуту бедну надокнаду да не скапају од глади и жеђи, послодавци су престали да плаћају закуп за стамбене просторије у којима су били смештени наши радници. Људи су се без своје кривице нашли на улици. Сви покушаји да од наводног власника фирме „Винг“ извесног Жељка Вински, фирме „Ипек центар“ Милана Димитријевића и „менаџера“ који им је давао новац на руке поменутог Љ. Б. наплате свој рад, остали су без успеха.

Оставши без новца тако да нису имали ни за аутобуске карте да би се вратили у Србију, једину наду су полагали у Генерални конзуат Републике Србије у Штутгарту.

У оваквим ситуацијама неки конзулати су немоћни да помогну. Наши грађевинци су имали у целој својој несрећи срећу да су се срели са генералним конзулом Божидарем Вучуровићем који је одмах, како се то каже, „засукао рукаве“ и као прво организовао сакупљање прилога од службеника конзулата и уз највећи, сопствени прилог, успео да обезбеди вишедневну исхрану гладних радника.

Грађевинци М. Г. из Новог Пазара, М. М. из Крагујевца и Д. С. такође из Крагујевца су нас замолили да не објављујемо њихова пуна имена и презимена јер се плаше да би њихове породице у Србији –како су рекли- од Љ. Б. могле да буду шиканиране.

У своје име и у име осталих седам колега испричали су нам шта им се све догађало. То би, рекли су нам, требало да буде наук другима да не наседају на лепа обећања неких појединаца - тобожих „менаџера“ који организују одласке и посао у Немачкој.

–Да није било генералног конзула Вучуровића, не знамо шта би било са нама - каже нам М. Г. Наш конзул је у најкраћем року, захваљујући познанствима са шефовима више грађевинских фирми, за нас десеторо грађевинаца обезбедио нове, добре послове у више фирми, сигурне плате и смештај.

Уз ангажовање Генералног конзулата успело је да се код немачких инстутиција „препишу“ дозволе за рад које су гласиле на преварантске фирме на наше нове послодавце. Да то није урађено ми би били приморани да се вратимо у Србију - кажу наши саговорници.

-Такође уз помоћ Генералног конзулата, све је предато Суду за спорове из радних односа па ћемо видети да ли ћемо некако успети да наплатимо наша потраживања за вишемесечни неплаћени рад. Она по раднику износе и до 6.000 евра – каже нам радник М. М.

–Ми смо веома захвални генералном конзулу Вучуровића али и другим службеницима који су нам заиста пуно помогли.

У разговору са Вучуровићем константовали смо да су Генерални конзулат и он као генерални конзул за наше раднике урадили више него што је уобичајено.

Божидар Вучуровић нам је одговорио да су његови сарадници и он радили само свој посао за који су делегирани у Штуграт и плаћени од Републике Србије.

- То би у оквиру својих могућности урадили и други конзули. Ја имам срећу да познајем много фирми у Немачкој са којима сам сарађивао и пре него што сам постао генерални конзул. Зато сам могао да учиним мало више од других представника наше државе који те везе можда немају.

Прочитајте још - ПАНИКА МЕЂУ СРБИМА У НЕМАЧКОЈ: Велика рација полиције, упадају у куће и хапсе одмах због рада на црно

-Надам се, наставио је Вучуровић, да ће из чланка у "Новостима" други људи који би да дођу на рад, извући поуку и да ће се пре него што крену на пут, добро информисати где иду, са ким је направљен уговор, ко заиста треба да плаћа раднике итд.

По могућности треба се распитати и у Немачко-српској привредној комори у Београду о фирмама- потписницама уговора и о њиховом бонитету. Уколико послодавац не испоштује уговор и престане са плаћањима, одмах одустати од даљег рада – све док вас не исплати.

Божидар Вучуровић

-То често помаже јер и тај који дугује плате радницима је у обавези према инвеститору да радове заврши на време. Ако радници престану да раде од завршетка радова у уговореном термину нема ништа, па ни он неће добити свој новац. Зато ће, знам из сличних случајева, да би радници наставили рад, послодавац брзо наћи новац да исплатити заостале плате!

Не треба наседати на обећања да плата стижа за два, три или за још више месеци! У случају да су радници преварени и да поред свих покушаја не добију зарађени новац, свакако је корисно посаветовати се са особљем најближег конзулата Републике Србије о могућностима шта даље чинити -рекао нам је Божидар Вучуровић.