ЦРНА Гора остаје у фокусу Европске уније и њен напредак у преговарачким процесима ће се и даље пратити, саопштио је Александар Дрљевић, главни преговарач, на конференцији за новинаре поводом представљања радног документа Европске комисије о стању у поглављима 23 и 24.

Прочитајте још: Европска комисија Црној Гори упутила замерке: Брине их правосуђе, полиција, корупција

Он је истакао да је нон пејпер охрабрење за Црну Гору јер потврђује да се процес приступања наставља утврђеном динамиком.

- Захтеви ЕУ су све строжи, а очекивања од Црне Горе све већа. Неопходне реформе постају све дубље и конкретније, што је потпуно природно за државу која представља лидера у процесу европске интеграције. Како време протиче, неопходне реформе попримају суштински карактер и постају све дубље и конкретније.

Прочитајте још: Запослени траже веће плате, а послодавци мање оптерећење на рад: Буџет Црне Горе преко две и по милијарде евра

Државе ЕУ желе да будуће чланице буду интегрисане у европско друштво које функционише по високим демократским стандардима, казао је Дрљевић, док је за документ који је припремила Француска рекао да је о њему рано говорити.

- Нон пејпер ће сутра бити пред другим чланицама ЕУ. Тај документ за нас није изненађење с обзиром на то да је држава свесна недостатака, али ће он свакако бити оквир за деловање у наредном периоду. Међутим, није још увек јасно да ли ће се овакав приступ применити на државе које су већ у процесу преговора или на оне које још нису почеле са суштинским преговарањем. Јер, мислим да се исти принцип не може применити на државе које су и те како одмакле у процесу преговора као што је случај са Црном Гором. Сачекао бих, ипак, да се остале чланице изјасне - нагласио је Дрљевић.

Маријана Лаковић Драшковић, шеф преговарачке групе за поглавље 23, рекла је да је Влада сагласна са ставом Европске комисије (ЕК) да питање станова функционерима треба решавати тако да не оставља сумњу у законитост.

- Мишљења сам да је документ ЕК генерално позитиван. Један број слабости на које су нам указали ЕУ партнери смо и сами препознали и на њима већ радимо. Влада ће инсистирати код свих надлежних органа да се те обавезе што пре испуне - оценила је Маријана Лаковић Драшковић.

ЕКОНОМСКО ДРЖАВЉАНСТВО

ПРОЈЕКАТ "економског држављанства", који је у Црној Гори на снази годинама, критикован је од појединих чланица ЕУ, посебно Немачке, у којој је Хришћанско-социјална унија чак затражила да се због тога поново уведу визе са грађане Црне Горе за улазак у земље Шенгенског споразума.

- Економско држављанство је поменуто у нон пејперу. То није страно државама чланицама. Може да буде добро за Црну Гору, за развој, ако будемо радили по концепту који смо успоставили, онда неће бити проблема са ЕУ, категоричан је Дрљевић.