- ВЕЧЕРАС ћу имати први оброк после 2 дана. Иако гладујем, јер ми је плата 47 евра, ја редовно обављам своје дужности, чак и оне на фејсбуку. Не говорим ово да би ме неко сажаљевао, такве шаљем где им је место. Само износим стање ствари. Једем сваког другог или трећег дана - написала је Јасминка 7. новембра на Фејсбуку и изазвала лавину реакција.

Како пишу црногорски медији, Милошевић је генерална секретарка НВО "Удружење професора филозофије", које је 2018. организовало 26. Међународну филозофску Олимпијаду, под генералним покровитељством Министарства просвете.

Трошкови Олимпијаде износили су 48.000 евра, од чега је НВО располагала са око 12.000 еура. Да би трошкови били подмирени, Милошевић је на себе преузела обавезу проналажења остатка средстава.

Тако се за потребе Олимпијаде, задужила у ресторанима, хотелима, рачунарским радњама. Иако је тада, очекивала да ће Министарства покрити трошкове Олимпијаде, то се није догодило, па су сви дугови, стигли на њен рачун.

- Министарство просвете се у потписаном меморандуму није обавезало да финансира Олимпијаду, али и није доставило решење о томе да ли хоће или неће дати средства за ову манифестацију. Самим тим, у даљој процедури, НВО "Удружење професора филозофије" није могло да тражи средства од осталих министарстава - прича Милошевић.

Додаје да је тражила од актуелног министра Дамира Шеховића, од момента када је дошао на ту функцију, да је прими, као и да се из тог Владиног ресора изјасне, када је дошло време за организовање олимпијаде, да ли ће дати новац.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СУМАНУТ ПОТЕЗ ЦРНОГОРСКОГ РЕКТОРА: Праунук ћути, а прађед му се преврће у гробу

Пошто је њена организација, већ била у процесу организовања Олимпијаде, Милошевић тврди да није постојала могућност да се од ње одустане, па су одлучили да догађај финансирају из прикупљених донација или из сопственог џепа. Данас, годину дана након организовања Олимпијаде, НВО дугује 33.000 евра. Новац потражују хотелијери, власници ресторана, оператери и многи други, а Милошевић дугове враћа од своје плате. Од министра просвете, са којим је разговарала, добила је предлог да напише молбу, те да ће Министарство покушати да Организацији уплати 1.800 еура.

На питања, зашто није било одговора на њен упит да ли ће добити новац за Олимпијаду или не, министар Шеховић није дао конкретан одговор, тврди Милошевић.

- То је све што је Министарство спремно да уради, да нам да 1.800 еура да покријемо део трошкова - каже професорка. - Видећемо да ли ће реч коју је дао министар бити испуњена.

Како пишу црногорски медији, Јасминки је тренутно, због решења судских извршитеља, блокирана плата која иначе износи око 520 евра. Она је, док смо живели у заједничкој држави, дошла са својим сином у Бар, окачила диплому о зид, и радила сваки поштен посао који јој је обезбеђивао плату од које је могла да плаћа стан и издржава себе и дете. Прала је судове, била собарица, радила по разним фирмама... док није добила посао у просвети, пре 20 година. Већ 17 година предаје ђацима у Подгоричкој гимназији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Црна Гора: За храну дневно само осам евра

- Није било лако. Сама сам подизала сина, преживела породичне трагедије, смрт родитеља, смрт млађе сестре, коју нисам видела на болесничкој постељи, јер нисам имала новца за аутобус до Србије. Мој син је често ишао у школу гладан. Једном смо, десет дана, он и ја живели на бесквасном хлебу са сољу, који сам сам правила. Не жалим се, само износим чињенице. Знам да су многи, нарочито многе самохране мајке биле, и да јесу у сличној ситуацији - изјавила је.