Извештај Светске банке, "Миграције и одлив мозгова у Европи и Централној Азији" показује да половина грађана рођених у БиХ у њој више не живи.

То значи да је земљу напустила готово половина становништва, односно 49,5 одсто.

Од европских земаља иза БиХ је Албанија са 39,8 одсто, док је Северна Македонија на четвртом месту - четвртина Македонаца (25,7 одсто) рођених у држави сада живи изван ње. Хрватску је напустила петина становништва (21,9 посто), а Црну Гору петина становниства, пише портал Бука.

У извештају, између осталог, стоји како висококвалификоване особе чине 55 одсто укупног броја емиграната из БиХ.

Сарајлија Аднан Фехратбеговић, који је магистар електротехнике, покушао је да сазна колико је БиХ изгубила одласком људи, у финансијском смислу, колико је коштало улагање у сваког тог човека и његово школовање.

Он је ова питања путем парламентарца Саше Магазиновића послао у Парламент БиХ, али одговор никада нису добили.

С обзиром да је Аднан магистар електротехнике који се свакодневно бави анализом великих количина података, нарочито финансијских, одлучио је сам да израчуна о коликом губитку је реч на основу доступних статистичких података, али и истраживања рађених у региону.

Тако је израчунао да цена подизања и школовања човека са средњошколским образовањем кошта минимално 100 хиљада конвертибилних марака (51.000 евра), преноси Б92.нет.

Тако Аднан долази до рачунице како је са 75.000 људи (три четвртине од 100.000 колико их је отишло за последњих пет година) за које се може рећи да су отишли са ових простора са средњом школом, БиХ изгубила најмање 7,5 милијарди марака.

Као ни за средњошколце, никада нису рађена ни истраживања колико се губи одласком свршених дипломаца, али је Аднан аналогно резону из претходног питања и истраживањима из региона, закључио да за додатних 5-6 година школовања и подизања младе особе, друштво у целини плаћа додатних стотинак хиљада КМ. То значи да су за пет година на исељавању високообразованих 25.000 људи изгубили минимум пет милијарди марака, милијарду годисње.

То је минимална рачуница, јер у финансијском и сваком другом смислу друштво још више трпи одласком стручњака са вишегодишњим искуством, а непознаница је колики је њихов број у ових 25.000. Одлазак таквих појединаца је далеко погубнији, јер осим школовања, они су стекли специфична знања и вреде вишеструко више.