ЗАХТЕВ опозиције за конституисање техничке владе, заправо је захтев за ревизију резултата избора из 2016. године. Власт је учинила све што је неопходно да се пружи могућност опозицији да се дође до оптималног модела који ће свима гарантовати регуларан изборни процес, поручио је Мило Ђукановић, председник Црне Горе и лидер ДПС-а. Он је подсетио да су последње изборе ОЕБС-ОДИХР оценили као одраз слободне воље грађана.

- Зато верујемо да нема никакве потребе за неком прелазном владом, нема потребе да у Црној Гори континуирано експериментишемо са неким новим моделима - рекао је Ђукановић. - Када будемо знали још један такав пример у свету, да се неко одриче четвртине мандата коју су му грађани поверили, због неког врло сумњивог експеримента - јер имамо негативно искуство од пре четири године, онда ћемо вероватно бити спремни да додатно разговарамо на ту тему. У овом тренутку не, али смо апсолутно спремни да разговарамо о свим формама дијалога које ће водити додатном унапређењу изборног система у Црној Гори. Национални интерес Црне Горе је да дозволимо да се одвија један регуларан демократски процес, чији су саставан део парламентарни избори за годину дана.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: УХАПШЕН МИГРАНТ ИЗ ЛИБИЈЕ: Крио се испод аутобуса!

На Ђукановићеву поруку из Њујорка реаговали су из Уједињене Црне Горе.

- Без обзира на његов наводно тврди став, било би техничке владе да има нас, да има сложне опозиције. Управо је техничка влада врхунски свенационални и државни интерес - кажу из УЦГ.

На изјаву Ђукановића да нема примера у свету да је нека власт одустала од четвртине свог мандата због експеримента који није добар, додају:

- Председник ДПС-а и Црне Горе мора међутим знати да су грађани Црне Горе одустали од једне четвртине века и нешто више због експеримента који носи његово име и његов печат. УЦГ је опет принуђена да тражи и захтева од колега из опозиције да напусте фарсични скупштински одбор за припрему новог законодавства, јер је он по опозицију самоубилачки, а Ђукановић га и онако својата и представља његову активност као историјски план за демократизацију друштва - саопштила је Уједињена Црна Гора.

Мило Ђукановић

Из Грађанског покрета УРА указују да је Ђукановићу "лако манипулисати са неупућенима и онима који до танчина немају представу шта се дешава у Црној Гори".

- Он би радо да сакрије оно чему црногорска јавност готово свакодневно сведочи, а то је компромитација највиших званичника његове партије, државних институција и њега самога и то посебно од 2016. године, после избора које он жели представити као слободе. Ваљда слободне уз полицијске акције, сирене, објаву терористичког напада и државног удара и ваљда уз исказану слободну вољу грађана уз све ове околности - поручују из УРА.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Душко Кнежевић објавио нови снимак разговора са секретаром ВДТ-а Ненадом Вујошевићем (ВИДЕО)

УЛТИМАТУМ УЈЕДИЊЕНЕ ЦРНЕ ГОРЕ

УЈЕДИЊЕНА Црна Гора позвала је представнике опозиције да изађу из одбора.

- Оставите ДПС саму, направимо по први пут у историји Црне Горе макар техничко јединство опозиције и поставимо ултиматум - или техничка влада да припреми изборе, или избора неће бити, макар не са нашим учешћем и благословом за скоро трећину века корупције и изборних крађа. Треба реаговати сад, а не када буде касно, када ДПС прихвати све изузев техничке владе - упозоравају из УЦГ.