ВЛАСНИК "Атлас групе" Душко Кнежевић, пустио је у среду, како је и најавио, тачно у подне, нови снимак разговора са Ненадом Вујошевићем, секретаром Врховног државног тужилаштва, а у вези са корупцијом у тој грани црногорског правосуђа.

У разговору се чује како Вујошевић обавештава Кнежевића да је пренео поруку Ивици Станковићу да ће објавити снимак корупције ако му не пусти из затвора кума Дејана Секулића. У даљој конверзацији Вујошевић обавештава Кнежевића да му је председник Врховног државног тужилаштва Станковић рекао да ће пустити Секулића за дан-два, али да то не може да учини одмах јер би значило да је п... и да се уплашио од најављеног снимка.

Иако је нови тонски запис додатно уздрмао правосудни систем Црне Горе, из ВДТ-а и Владе у среду нису коментарисали наводе који говоре о курупцији у врху система.

Реаговали су, међутим, из Кнежевићеве групе "До слободе", указујући да након првог снимка, на новом, "допуњеном" снимку, Вујошевић обавештава Душка Кнежевића да је причао са специјалним државним тужиоцем Миливојем Катнићем.

Прочитајте још - ДУШКО КНЕЖЕВИЋ ПОРУЧИО: Ивицу чека „марица“

- Претходно је био у Игалу са Ивицом Станковићем на захтев Кнежевића, преносећи му Кнежевићеву поруку да ће објавити да га је потплаћивао ако не пусти из притвора Дејана Секулића. У овом снимку Вујошевић обавештава Кнежевића да му је Станковић рекао да се јави тужитељки Лидији Вукчевић, која га потом позива да дође код Катнића, који саопштава Вујошевићу да ће пустити Секулића за дан-два. Преноси Вујошевићу да не може одмах, да не би јавност помислила да се препао од Кнежевића, пошто је већ најавио у медијима да ће објавити снимак - наводе из "Атлас групе".

У рату саопштења Кнежевић упозорава врх ВДТ-а да ће бити до краја разоткривени "ако не почну коначно да раде свој посао и престану да, слушајући господара, прогоне моје запослене и моје рођаке".

- Сада ће морати да се суоче са последицама својих поступака, своје корумпираности и грамзивости, свог кукавичлука, криминала и пузања пред шефом мафије. Уместо да чисте Црну Гору од мафије и они су постали део трулежи - поручио је Душко Кнежевић из Лондона.

Ненад Вујошевић Фото "Вијести"

Он, без длаке на језику, додаје да ће Ивица Станковић (ВДТ), "колико год бежао свакако морати да одговори одакле му све некретнине и луксузна возила".

- Кад је већ тако поштен, одакле плаћа сину путовања по свету и најлуксузније хотеле. Мораће и да каже како је његов син са мном контактирао, да би он, уместо Ненада Вујошевића, убудуће односио сав новац оцу и осталим тужиоцима? Да ли је он наговорио свог сина да ми се обрати са тим захтевом. Је ли му било мало скоро милион евра за протекле године - поручио је Кнежевић.Ивица Станковић Фото VDT

ЗАКАСНЕЛА РЕАКЦИЈА?

ДУШКО Кнежевић пита надлежне у Црној Гори како то, да ако су знали да је Ненад Вујошевић узимао паре, реагују тек након што се појавио снимак?

- Ништа нису предузели дуже од годину, чак су наводно имали податке да је корумпирао једног тужиоца. А Вујошевић је све време секретар Тужилаштва који има приступ важним информацијама. Миливоје Катнић држи Вујошевића на мерама и пушта га да корумпира тужиоца, да овај донесе незаконито решење, да би га на крају пустио да оде из Црне Горе - каже Кнежевић. - Ко је, поред Станковића, тужилац који је примао паре од Вујошевића? Ко је предложио Вујошевића за секретара, коме је потчињен и у каквом је односу са Станковићем?

ИНСАЈДЕР?

НЕНАД Вујошевић би према незваничним сазнањима могао бити инсајдер, који ће покренути нове доказе о корупцију у врху црногор- ског правосуђа. Он је напустио Црну Гору 13. септембра и тренутно се налази у Србији, где је, како се прича, контактирао са неким безбедносним службама из региона, и понудио им да про- говори о свему, али под условом да добије статус инсајдера.

ВУЈОШЕВИЋ СЕ ВРАЋА У ЦРНУ ГОРУ

Секретар Врховног државног тужилаштва Ненад Вујошевић, осумњичен да је члан криминалне групе одбеглог председника Атлас групе Душка Клнежевића, ће доћи до краја ове недеље и дати исказ пред специјалним тужилаштвом.

То за "Новости" тврди београдски адвокат Боривоје Боровић, ког је Вујошевић ангажовао да га заступа у истрази коју је Специјално државно тужилаштво покренуло против њега због сумње да је од јуна прошле године као члан Кнежевићеве криминалне групе покушавао да утиче на специјалне тужиоце у истрагама покренутим против Кнежевића.

Вујошевић је, подсетимо, напустио Црну Гору у петак, четири сата после поноћи преко граничног прелаза Драченовац. Како преносе медији, од тада се налази у Србији, а задњих дана у Београду, где се састао са адвокатом Боровићем и тражио од њега да му буде бранилац.

Боровић додаје да је пристао да заступа Вујошевића али за сада није желио да говори о томе шта његов клијент има да каже у вези снимака разговора које је водио са Кнежевићем у којима тврди да је дао врховном државном тужиоцу Ивици Станковићу неколико стотина хиљада евра како би престао прогон његових страних клијената, али и да је са главним специјалним тужиоцем Миливојем Катнићем договорио пуштање из затвора осумњиченог Дејана Секулића.

(С. ЂОКИЋ)Транскрипт целог разговора можете прочитати ОВДЕ.